A gazdaság teljesítménye a bruttó hazai terméken (GDP) keresztül exponenciálisan nő a digitális fejlesztések megjelenésével. A mobiltelefonoknak nagyon sok időre volt szüksége az elterjedéshez, az internetnek is több évre volt szüksége, a ChatGPT-t azonban 3 hónap alatt az egész világ megismerte.

„Az emberiség története pont ezért az innováció története is” – mondta Szabó Péter, a Microsoft Hungary ügyvezető igazgatója az ECNMX AI Summit 2023 rendezvényén.

Bár a szabályozói környezeten még mindig dolgoznak, a mesterséges intelligenciát akár tetszik, akár nem, meg kell tanulnunk jól, az emberiség számára hasznosan kezelni

– húzta alá.

Aki nem használja, elbukhat

A vállalati vezetők 87 százaléka szerint az AI-modellek növelik a vállalatok versenyképességét, Szabó Péter szerint azonban ugyanolyan gyorsan el is lehet veszíteni az előnyt.

Mostanra jutott el oda a technológia, hogy kontextushelyesen tud választ adni az AI, ráadásul nagyon gyorsan. A Google Cloud AI fejlesztési igazgatójának előadására reagálva azt mondta, hogy szerinte már csökken a hallucinációk és hibák száma.

A Microsoft mesterséges intelligencia szoftverei biztosítják a vállalatok számára:

  • a nagyobb termelékenységet,
  • a munkavállalók elégedettségét,
  • nagyobb költséghatékonyságot,
  • sőt a kiberbiztonságban is hatalmas hozzáadott értéket adhat.
Szabó Péter
Szabó Péter, a Microsoft Hungary ügyvezető igazgatója az ECNMX AI Summit 2023 konferencián
Kép: economx, Németh Kata
A kiberbűnözés megelőzése jelenti a legnagyobb kihívást a szakembereknek. Minden másodpercben ezer jelszót próbálnak feltörni kiberbűnözők – ezt pedig emberi erőforrásokkal lehetetlen megállítani, szükség van egy fejlettebb rendszerre.

A Microsoft kutatásából kiderült, hogy a dolgozók 70 százaléka fél, hogy elveszi a munkáját a mesterséges intelligencia. A vezetők 60 százaléka úgy érzi, hogy az AI abban fog segíteni, hogy a kreatív munkára több idejük marad a munkavállalóknak – ez pedig akár cégeket is megmenthet.

A Microsoft „Copilot” rendszere egyfajta másodpilótaként működik, nem dönt a felhasználó helyett, csak segít. A Wordben például ír, szerkeszt, a PowerPointban saját ötletekből pillanatok alatt prezentációt készíthet, Excelben pedig az elemzésben és gyors adatfeltárásban segíthet.

Az online megbeszélések száma 160 százalékkal megnövekedett az utóbbi időszakban, így a Teams alkalmazás prémium verziójában a Microsoft már hónapokkal ezelőtt elérhetővé tette az AI-eszközöket.

A Copilot felpörgeti a munkát és a munkavállalók elégedettségét minden területen növeli.

– húzta alá Szabó Péter.

Fontos alapelvek

Igazságosság, adatvédelem, megbízhatóság, átláthatóság, elszámoltathatóság, biztonság és befogadás – ezek a felelősségteljes AI-alapelvek. Ezen kívül a fenntarthatóság is egy alapvető kritériummá vált a Microsoftnál, 2025-re az összes adatközpontjuk 100 százalékban megújuló energiaellátással fog működni.

Az etikai biztonságot a vállalat márkaneve biztosítja. „Az ügyfél adata mindig csak az ügyfél adata, modelltanításra nem használják fel és legtöbbször a Microsoft sem látja ezeket” – hangsúlyozta előadásában a Microsoft Hungary ügyvezető igazgatója.

Egy vállalat akkor halad jó úton a fejlődésben, ha a következő három kérdésre igen választ ad:

  • Pártolja az átalakulást a jelenlegi vezetőség?
  • Maximálisan kihasználja a vállalat az adatvagyonát, egyáltalán rendelkezik-e adatvagyonnal?
  • Nyitott a változásra a szervezet?