MAVIR online piaci fórumán a szakértők leszögezték, hogy összesen 1359 MW csatlakozási igény jelentkezett az összesen 400 kV-os feszültségszintre, ebből pedig legalább 670 MW-nak kell felcsatlakoznia Északnyugat-Magyarországon. A Portfolio információi szerint a régión belül Győr környékén jelölhetik ki a szélerő-park helyét, mivel ott a legmegfelelőbbek a szélviszonyok ahhoz, hogy kis területen jöjjön létre hálózatfejlesztés.

Az is kiderült, hogy abban az esetben létesülhetnek új szélerőművek az ország más térségeiben, ha az nem igénylik a betáplálási kapacitás növelését, illetve amelyek eleve nem is a hálózatban táplálnak. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a szélerőmű-park egyetlen kapcsoló állomáson keresztül táplálhat be az átviteli hálózatra.

Robbanás előtt a magyarországi szélerőmű piac

Az európai országok sorra veszik fontolóra szélerőmű kapacitásuk növelését. Ennek oka a költséghatékony létesítés mellett a naperőművek ciklikusságának kiegyensúlyozása. Magyarországon ehhez azonban a jogi szabályozás koncepcionális átalakítására lenne szükség, amire hamarosan sor kerülhet.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->