Elon Musk amerikai nagyvállalkozó felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia (MI) veszélyeire és elmondta, hogy szerinte a ChatGPT elfogult baloldali-liberális irányban.

A Fox Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy létrehozza az OpenAI mesterséges intelligencia alternatíváját, a TruthGPT-t.

Minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekeszik majd

– hangsúlyozta Musk.

A milliárdos cégvezető szerint az emberiség megértésre törekvő MI nem valószínű, hogy az emberek elpusztítására törekedne. A milliárdos hangsúlyozta, hogy aggódik amiatt, hogy a ChatGPT-t „arra tanítják, hogy politikailag korrekt legyen”.

Megvan benne a civilizációs pusztítás lehetősége

– emelte ki a Twitter vezérigazgatója.

Jó dolognak tartja az MI-platformokat, de szerinte veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására.

Elon Musk évek óta markáns véleményt fogalmaz meg a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban, és véleménye szerint más technológiai nagyvállalatok vezetői, mint Mark Zuckerberg és Bill Gates csak korlátozott tudással rendelkeznek ezen a területen.

Musk ötlete volt a ChatGPT

Én találtam ki a nevet és a koncepciót

– szögezte le Musk az interjúban, hozzátéve, hogy az OpenAI ma már a Microsofttal együttműködve végzi a tevékenységet, csak már nem nonprofit, hanem piaci alapon.

A milliárdos 2019-ben távozott a ChatGPT-t üzemeltető cégtől. Szerinte a Teslánál zajló mérnöki fejlesztési problémákra kellett összpontosítania ekkoriban, de elismerte, hogy a távozásában szerepe volt az OpenAI vezetői és a közte lévő véleménykülönbségeknek is.

Most új céget alapított

Mindeközben egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint Musk X.AI néven új vállalatot alapított. A hatóság adatai szerint a vállalkozást március 9-én alapították.

  • A vállalat igazgatói posztját Musk tölti be,
  • a cég titkára pedig Jared Birchall, aki Musk egyik legközelebbi tanácsadója.

Teljesen átalakítja a gazdaságot a ChatGPT

Az egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia szoftverek teljesen átalakíthatják a munkaerőpiacot, például csökkenhet a manuális munkaerő igénye. Szakértők szerint azonban a vállalkozásoknak fel kell készülniük az MI alkalmazására a mindennapokban. → Bővebben