Egy idén januártól hatályos kormányrendelet szerint az alsós tanítók már nyolcadik osztályig beoszthatók, óvónőként pedig középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni – szúrta ki a Népszava.

Az új pedagógus életpályatörvény 2024. január 2-ától hatályos végrehajtási rendeletének pedagógus-munkakörben alkalmazottak végzettségi és szakképzettségi követelményeiről szóló melléklete rendelkezik arról, hogy a tanítók már az általános iskola végéig beoszthatók tanári feladatokra.

A lap a változtatás okaival kapcsolatban megkereste a köznevelésért felelős Belügyminisztériumot, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás csak kibővítette ezt a lehetőséget. A Népszava azonban emlékeztet, hogy a korábban érvényes rendeletben még külön szerepelt, hogy a felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak „a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító taníthat.

Az óvodapedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges végzettségi követelmények is megváltoztak, eszerint már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni.

A lap a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (KIM) is megkereste, azt szerették volna megtudni, hogy amennyiben már elindultak az óvodai nevelő képzések, akkor mennyien kezdték meg tanulmányaikat, de nem kaptak választ. Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapjáról annyi derült ki, hogy az óvodai nevelő képzést országszerte 25 szakképzési intézményben hirdették meg.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint egyértelműen a pedagógushiány az oka a foglalkoztatási szabályok változásának. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke pedig arról beszélt, hogy a tanítók foglalkoztatásának kibővítése semmilyen más célt nem szolgálhat, minthogy elfedjék az általános iskolák felső tagozatain a szakos tanárok hiányát.