Elismerte a Belügyminisztérium, hogy jövő ősztől tényleg fizetéscsökkentéssel büntetnék a nem megfelelően teljesítő tanárokat. Jön a teljesítményértékelési rendszer, amelyben a tankerületek „bizonyos határon belül” vonhatnak le a pedagógusok béréből – írja a Népszava.

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek – derült ki a Belügyminisztérium (BM) válaszából.

A BM közölte: a jövő ősszel induló tanévtől a munkáltatók az alacsony szintű teljesítményt nyújtó pedagógusok illetményét a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg. A fizetésekről egyrészt a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény, közismertebb nevén a státusztörvény rendelkezik, amely a tanárok besorolásától függően állapítja meg a sávhatárokat.

Például egy Pedagógus I. fokozatba tartozó tanár bérezésének alsó határa bruttó 410 ezer forint, egy Pedagógus II. besorolásúé bruttó 430 ezer forint.

A törvény azonban lehetőséget ad arra, hogy a kormány rendeleti úton ettől eltérő sávhatárokat állapítson meg – írja a lap.

Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak

– mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Totyik Tamás állítja, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét.

Azt, hogy a kormány felrúgta a megállapodást, erkölcstelennek és etikátlannak tartja. Hozzátette: szerinte ez a rendszer “kicsinyes bosszúkra” is lehetőséget ad az intézményvezetőknek, tankerületi igazgatóknak, a teljesítményértékelés mögé bújva büntethetik majd azokat a pedagógusokat, akik a megítélésük szerint nem viselkednek megfelelően, engedelmesen, sztrájkban vagy más tiltakozó akciókban vesznek részt.

 

Elszédülünk, annyi változás jön 2024-ben, segítünk felállni

Digitális állampolgárság, PET-palackok visszaváltása, a túró rudi áfája, a gyerek után járó pótszabadság kedvező változása, kötelező elektronikus ingatlanvásárlás, emelkedő benzinárak és autópálya díjak, indul az eÁFA-rendszer, tanári béremelés, békéltető testületek megnövekedett hatásköre, módosuló cégtörvény – ezek a változások nagyon jelentős hatással lesznek az életünkre. Bővebben --->