Kormány döntése szerint 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok átlagbére az újévtől, a pályakezdő gyakornokok fizetése pedig a 2023-as 400 ezer forintos illetményhez képest 528 ezer forintra emelkedik – közölte a Belügyminisztérium. A tárca ugyanakkor nem tér ki arra, hogy bruttó vagy nettó összegekről van-e szó. A fent leírt összegnél egyetlen pedagógus sem kereshet kevesebbet – írják.

A rendelkezés szerint az emelt bérek februári kifizetése az állami, egyházi és a magánintézmények fenntartói számára is biztosított lesz.

Belügyminisztérium arra is kitér, hogy az intézményi tanfelügyelet, valamint a pedagógus minősítés eljárásait is újraszabályozzák, mivel az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében megszűnik a pedagógus és az intézményvezetői tanfelügyelet, a pedagógus minősítés önkéntessé válik. Az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő jelentősen csökken.

Az új bérsávok szerint egy pedagógus fizetése nem lehet kevesebb:

  • Pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál,
  • Pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál,
  • Mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál,
  • Kutatótanár esetén pedig 750 ezer forintnál.

A belügyi tárca javasolja, hogy a mesterfokozat meglétét további két százalékos, a digitális kultúra, matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz, valamint természettudomány-környezettan szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító tanárok vonatkozásában további négy százalékos illetménnyel ismerjék el.

A pedagógus szervezetek nem hisznek Orbán Viktor ígéretében

A miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy január elsejétől 32,2 százalékkal növelik a pedagógusbéreket. A szakszervezet szerint viszont az alapbérek nem fognak ennyivel növekedni.