A köztársasági elnököt a Budai Várban a díszegység katonai tiszteletadással fogadta, majd az ünnepi ceremónia keretében a történelmi zászlókat díszmenetben kísérték a térre.

Új korszakot nyitott az államfő beszéde

Sulyok Tamás azzal kezdte beiktatási beszédét, hogy nem volt újévi fogadalma, hogy mire a tavasz beköszönt, Magyarország államfője legyen.

Nem terveztem ezzel a szolgálattal, nem készültem erre a feladatra, de az évek során megtanultam becsülni a véletlen és kéretlen történések sorsformáló erejét:

Ha a sors váratlan helyzetek elé állít, és szolgálatra hív, az elől nem szabad kitérni. A hazát, a nemzetet szolgálni a legnagyobb megtiszteltetésnek tartom.

 

köztársasági elnök azt is elmondta, hogy a jó példákat követni fogja, de igyekszik hozzátenni a maga utcaköveit.

Jogász vagyok, elnökségem alatt mindvégig elsősorban a közjog talaján fogok állni

– hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy az Alaptörvényt munkája sarokpontjának, keretének és mércéjének tekinti.

Méltatta hivatali elődjét

Sulyok Tamás véleménye szerint Novák Katalin kiváló példával járt előtte, amelyet követni érdemesnek tart, és az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb eredményének tartja, hogy ma Magyarország köztársasági elnöke nem csak lelki, hanem közjogi értelemben is felelős határon innen és határon túl honfitársaiért, aminek határozottan eleget kíván tenni. 

KÜLÖNÖS AGGODALOMMAL KÖVETI A KÁRPÁTALJAIAK ÉLETÉT.

Sorsközösségünkből adódik, ezért kiemelten fontos számunkra a szomszédainkkal, regionális partnereinkkel a jó kapcsolat, valamint a szoros együttműködés a visegrádi országokkal – hangoztatta, és elmondta azt is, hogy feleségével mindig azok mellett lesznek, akiknek a legnagyobb szükségük lesz rá: a rászorulók, az önhibájukon kívül bajbajutottak, a beteg, idős honfitársaik mindig számíthatnak rájuk.