A posztjukról távozó köztársasági elnökök egy 2011-es törvény alapján életük végéig többmilliós fizetést kapnak, igényelhet lakást, amelyhez kérés esetén egy fős személyzetet is biztosítanak, sőt még a fenntartási és rezsiköltségeket is az állam állja a központi költségvetésből.

Személyzetet akkor is kérhet Novák Katalin, ha a saját tulajdonú lakásába költözik. A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint ingyenes egészségügyi ellátás és személyes gépkocsihasználat illeti meg. Az autóhoz a sofőrt a rendőrség adja, míg a titkárság elhelyezését, működési költségeit és hivatali autóját az Országgyűlés Hivatala állja a költségvetésből.

A korábbi államfő megbízatása február 26-án szűnt meg, ekkor fogadta el a parlament a lemondó nyilatkozatát.

A Telex a Sándor-palotának és az Országgyűlés Hivatalának küldött levelében rákérdezett, hogy igényelt-e a volt köztársasági elnök ingatlant, és ha, igen, akkor mennyit költöttek annak felújítására, valamint a titkárság létszámáról, vezetőjéről és elérhetőségéről is érdeklődtek. 

A volt köztársasági elnök még nem igényelt semmilyen ellátást. Elérhetőségére nem adott részünkre információt

– válaszolta az Országgyűlés sajtóirodája. A Sándor-palota kommunikációs igazgatósága nem reagált.

Novák Katalin elődje, Áder János egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott távozása után, amit közel 1 milliárd forintért újítottak fel. A plágiumügy miatt lemondott Schmitt Pál viszont nem élt ezzel a lehetőséggel, nem igényelt állami rezidenciát.

Élete végéig gazdag nő lesz Novák Katalin, a leköszönő köztársasági elnök, havi több millió forintos nyugdíjra számíthat élete végéig. És ez még nem minden. Miközben vagyonát gazdagítja számos hazai ingatlan is. Itt vannak a részletek >>>