A rendőrség az adatokat az alapján számítja ki, hogy 100 ezer lakosra hány bűncselekmény jut. Az Index összeállításában a 2022. november 14. és 2023. november 14. közötti időszakot öleli fel. A lap szerint az ORFK harminc napos csúszással frissíti adatait honlapján. 

Elsőre azt gondolnánk, hogy ilyen arányszámítással ott történik a legtöbb regisztrált bűneset, ahol a legtöbben élnek. Az eredmények azonban mást mutatnak.

Az összes elkövetett bűncselekmény alapján ugyanis az elmúlt egy évben Heves vármegye területén volt a legtöbb, 1748 eset. Budapest csak a második helyen áll, 1693 rögzített bűncselekménnyel.

Ha járási szinten közelítünk rá az egyes területekre, a szám még ijesztőbb: a több mint 33 ezres lélekszámú Hevesi járásban – 100 ezer lakosra vetítve – 2736 bűncselekmény miatt intézkedtek, szemben a Békés vármegyei, 20 ezer lelket számláló Gyomaendrőd járásával, ahol mindössze 484 esetben kellett intézkedni.

Lopnak, ahol csak tudnak

A leggyakoribb bűncselekmény a lopás, amiben Heves vármegye szintén az élen jár, 423 esettel. Ezt követi Budapest 402-vel, majd 363 lopással Jász-Nagykun-Szolnok vármegye. Heves járásában 100 ezer lakosra 1044 lopás jut, míg a sor végén Békés vármegye áll, 91 regisztrált esettel, ezen belül is a Gyulai járásban mindössze 59 lopás történt.

Gépkocsilopásban Nógrád vármegye jár az élen, 29 regisztrált esettel. Heves vármegye itt csak a második, 28 esettel, míg a harmadik Jász-Nagykun-Szolnok 20 regisztrált autólopással. Hajdúszoboszlón egyetlen autót sem loptak el, ellenben a hevesi Gyöngyösi járásban viszont 50 ilyen esetről tudnak a hatóságok.

A gépkocsifeltörések tekintetében ismét Heves vármegye vezet 29 esettel, a második helyen Pest vármegye áll 17-tel, a harmadik helyen 15-el a főváros áll.

Ebben az egyben Budapest van az élen

Toronymagasan a fővárosban indult és zárult le a legtöbb eljárás közterületen elkövetett bűncselekmények miatt, összesen 864 ilyen eset ismert. Ugyanezért és ugyanitt 3335 alkalommal állították elő a legtöbb személyt, valamint a legtöbb rongálás és garázdaság is itt történt. A második legtöbb ilyen esetet, összesen 613-at Heves, 541-et pedig Nógrád vármegyékben regisztrálták.

A legtöbb személy elleni erőszak – emberölés, emberrablás, bántalmazás, szexuális kényszerítés – Nógrád vármegyében történt, 100 esetben, melyet Szabolcs-Szatmár-Bereg követ 279 esettel.

A dobogó harmadik fokára fej-fej mellett Budapest és Somogy vármegye fért fel, 247 eljárással.

Az adatok alapján a legtöbb kategóriában Békés vármegye zárt az utolsó helyen, így a nevéhez hűen pillanatnyilag ez valóban a legbékésebb terület. A pontos adatokat a 2023-as mérlegről az ORFK várhatóan január végén közli, a Központi Statisztikai hivatal (KSH) pedig 2024 tavaszán.

Teletömte kiskutyákkal az autót a ceglédi cég, kattant a bilincs

Hamis kísérő okmányokkal szállítottak kiskutyákat külföldre, amelyet állatorvosok bevonásával egy ceglédi cég végezte. Az utolsó szállítmány már nem ért célba, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) ugyanis akcióba lendült.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.