2023 elején 43 ezer könnyfakasztó spray volt a rendőrség intézményeiben. Ezt végül sikerült feltornázni 91 ezerre egy nettó 286,8 millió forint értékű közbeszerzéssel. A rendőrség mellett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is venne kényszerítő eszközöket.

Húszezer darab, 750 ml-es csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzésére írt ki tendert a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ha eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, akkor akár több mint 110 ezer könnyfakasztó spray is lehet a rendőrség intézményeiben – vette észre az Átlátszó.

A lap közadatigénylést nyújtott be az ORFK-nak, hogy kiderüljön, 2024. január elsején összesen hány kényszerítő eszközzel bírt a rendőrség. Az ORFK válasza szerint a rendőrség vagyonkezelésében:

  • gumibotból 59 788 darab,
  • zsanéros kézbilincsből 10 386 darab
  • könnyfakasztó spray-ből pedig 91 843 darab állt rendelkezésre.

A mostani megrendeléssel 111 ezer darabra duzzadhat a rendőrség könnygázállománya, ami több mint két és félszerese a tavaly év eleji mennyiségnek. Mivel az elmúlt években egyszer sem ment 100 ezer fölé a könnyfakasztó spray-k száma, a tervezett mennyiség rekordnak számítana.