Orbán Viktor Brüsszelből adott interjút a Kossuth Rádiónak a kétnapos uniós csúcs első napja után, miután az Európai Tanács jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával. A magyar miniszterelnök kivonult az ülésteremből a döntés során.

Orbán ennek kapcsán hosszú és nehéz vitáról beszélt, elmondása szerint nyolc órán át győzködte a többi uniós vezetőt, hogy ne támogassák Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak a megkezdését.

A rossz döntésben azonban nem akartam részt venni, ezért inkább elhagytam a termet

– mondta a történtekről a miniszterelnök, aki szerint a többiek úgy érveltek neki, hogy a tárgyalás egy nagyon hosszú folyamat lesz, amit bármikor leállíthat a magyar kormány menet közben is.

Az Ukrajnának szánt uniós pénzeket azonban már megvétózta a kormányfő, indoklása szerint azért, hogy a csatlakozásról szóló döntésnek a pénzügyi, gazdasági következményeit ne a magyarok fizessék meg.

Az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését több szempontból is rossz döntésnek tartja: egyrészt közös hitelt kell felvenni az EU-nak, másrészt pedig Ukrajna rosszul áll a háborúban.

Az uniós források kapcsán arról beszélt Orbán, hogy ez a pénz jár a magyaroknak, azonban a magyar gazdaság láthatólag ezek nélkül is működik.

„Amikor pedig a pénz tényleg meglesz, bent lesz a széfben, akkor lehet majd dönteni, hogy hova mekkora forrás jusson” – mondta a beérkező 10 milliárd euró sorsáról.

szuverenitásvédelmi törvényről is szót ejtett, szerinte a törvény ellen azok tiltakoznak, akik külföldi pénzből élnek, ezért ez a „zsoldosok tiltakozása".

„A pénzek nem tudnak begurulni a baloldal kasszájába és a baloldal médiájába” – jelentette ki.

nemzeti konzultáció szükségességét azzal támasztotta alá, hogy ez segíti a kormányt, például ezzel tudta indokolni az uniós csúcson is, hogy miért vétózza meg az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatást.