Az Alapjogokért Központ akár 1,15 milliárd forint közpénzt is költhetett a leginkább kampányindítóra emlékeztető magyarországi CPAC-re. A közpénzből származó összeget támogatásként a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül (BLA) kapta az elemzőintézet. A támogatásokat csatornázó BLA idén 10,7 milliárd forint közpénzzel gazdálkodhat.

Amikor Orbán Viktor tegnap nyitóbeszédében köszöntötte „a világ minden tájáról idesereglett konzervatívokat” a magyarországi CPAC-en a Millenáris nagycsarnokában. Az amerikai republikánus párt holdudvarából induló, ma már több országban is megrendezett Konzervatív Politikai Cselekvés Konferencia (CPAC) nevű eseménysorozat budapesti megállójának hivatalos házigazdája magyar részről az Alapjogokért Központ.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylés útján betekintést nyert a BLA és az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nkft. közti támogatási iratokba. Ezek szerint az elemzőintézet az idei évre összesen 4,25 milliárd forint támogatást kap, ezen belül

rendezvények tartására összesen 1,15 milliárd forintot költhet.

A dokumentumokból kiderül, hogy ebből az összegből 2024 során az Alapjogokért Központnak a budapesti CPAC-et, és további, legalább 9 kisebb összejövetelt – workshopot, sajtóreggelit – kell megvalósítania. Az iratokból viszont nem derül ki, hogy ezen belül pontosan mennyi is a CPAC költsége.