Az újságírók tiltakoznak a szlovák kormány azon lépése ellen, amely az ország közszolgálati műsorszolgáltatójának átalakítására irányul, és arra figyelmeztetnek, hogy a populista miniszterelnök, Robert Fico és szövetségesei aláássák a média szabadságát.

Csütörtökön sok újságíró fekete ruhát viselt, egy nappal azután, hogy a szlovák kormány elfogadta azt az ellentmondásos törvénytervezetet, amely leváltaná a közszolgálati műsorszolgáltató RTVS-t, eltávolítaná főigazgatóját, és lehetővé tenné, hogy egy részben egy minisztérium által kiválasztott tanács nevezze ki az új vezetőjét – írja a The Guardian.

Robert Fico, akit belföldön és külföldön egyaránt bírálatok érnek a független média elleni fellépése miatt, többször is elfogultnak állította be az RTVS-t. Az RTVS munkatársai szerint azonban a jogszabályi változások, amelyeket a szlovák parlament várhatóan a következő hetekben hagy jóvá, a független újságírás aláásására irányuló törekvés részét képezik.

A kormány terve egy indokolatlan változtatás, amely ellentmond a törvényi előírásoknak

– mondta ubos Machaj, az RTVS főigazgatója.

Machaj különösen aggódik a hatalmas politikai nyomás és a beavatkozások miatt, amelyek a közszolgálati rádió és televízió minden területét érinthetik. Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az új etikai bizottság „hatáskörén túli hatáskörökre tesz szert”, így hogy az RTVS szerkesztőinek belső szabadsága veszélybe kerül.

A szabad és független médiának a Szlovák Köztársaság minden polgárát kell szolgálnia, és nem csak bármely politikai párt hatalmi törekvéseit. Továbbra is szabadon akarunk dolgozni

– hangsúlyozták az újságírók.

Több mint 80 ezren írták alá az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlamenthez intézett nyílt levelet, amelyben a független RTVS támogatását szorgalmazták. Az országban egyre nagyobb az aggodalom a sajtószabadsággal kapcsolatban. Egy csütörtökön közzétett felmérés szerint a szlovákiai megkérdezettek 65 százaléka aggódik a média szabadsága miatt, szemben a két évvel ezelőtti 49 százalékkal.

„Robert Fico Orbán Viktorhoz hasonlóan üzent hadat a független médiának”

Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül európai irodájának vezetője elmondta: „Fico úgy döntött, hogy hadat üzen a független médiának. Magyar példaképéhez, Orbán Viktorhoz hasonlóan Robert Fico is ellenségesnek állítja be a kritikus médiát, hogy így legyen ürügye a közmédia politikai hatalomátvételére.”

Szalai szerint a Fico-kormány tervei sértik az európai médiajogot: „Felszólítom a kormányt, hogy az ígéreteinek megfelelően járjon el, és csak olyan jogszabályokat javasoljon, amelyek összhangban vannak az uniós szabályokkal. A magánmédia elleni verbális támadásokat és a külföldi ügynököknek való minősítési kísérletet is abba kell hagyni.”