A pályázóknak a kiírás szerint a területen található 130 hektáros ipari terület komplex vizsgálatát is kell végezniük.

Az Építész Fórum cikke szerint a tanulmány célja, hogy a terület jelentős átalakítás nélkül is hasznosítható legyen ipari parkként, az ehhez szükséges felmérési, tervezési, jogi, hasznosítási és átalakítani feladatokat a pályázóknak rendszerbe kell foglalnia, továbbá azokra üzemeltetési, ipari, jogi és építészeti koncepciót is kell javasolni azok hasznosítási céljaira. Mindezekhez pedig a közbeszerzés szerint egy költség- és ütemtervvel is rendelkezni kell.

Hangsúlyos része kell legyen a tanulmánynak az építészei koncepció kidolgozása, ami során az ipari hasznosítási koncepcióra építve, a jelenlegi fejlesztési tervek is ipari tevékenységek figyelembevételével, a pályázóknak egy funkció-mixet kell összeállítaniuk.

Ennek tartalmaznia kell a várost és az ipari parkot egyaránt célzó szolgáltatásokat, kulturális és rekreációs funkciókat, valamint közlekedési és tömegközlekedési lehetőségeket is.

Ezeken felül az építészeti feladatokhoz tartozik a telepítési helyszínrajzok, az építésjogi lehetőségek, a telekkiosztás, valamint a funkcióvizsgálatok elkészítése, továbbá egy energetikai koncepció megalkotása is, a kiírásnak megfelelően.

A kiírók elvárják, hogy a pályázók egy benchmark elemzéssel hasonló iparterületek revitalizációjának ipartörténetét is kivizsgálják.

 

Már Pátyon is épül az óriásraktár első épülete

Az első, 58 ezer négyzetméteres pátyi ipari raktárcsarnokot várhatóan 2023 nyarán adja át a HelloParks. Eközben Fóton és Maglódon is építik a raktárakat.