A sárbogárdi ipari terület egy része a Jüllich Technology Zrt. tulajdonában van, így az a csarnok is, ahol egy dél-koreai érdekeltségű cég, mint bérlő, lítiumion akkumulátorokat tárol Az ügyben petíciót is indítottak a városban.

A polgármester szerint úgy tűnik, egészen korán elindult a kampány a településen, ugyanakkor az aláírásgyűjtés ha másra nem is, arra jó, hogy egyértelműen kimutatta a lakosság elutasítottságát a hulladékfeldolgozóval szemben – írja a Fejér Vármegyei Online Hírportál a vele készített interjúban.

Sükösd Tamás leszögezte, hogy a bérlő cégnek január végén adtak ki hulladék kereskedelmi engedélyt, amiről a kormányhivatal, a Katasztrófavédelem, a bérlő, valamint a kormányhivatali irattár is másolatot kapott, az önkormányzat azonban nem. Így a polgármester csak február 20-án, a kormányhivatal oldalán értesült róla.

A kiadott engedély kapcsán a helyi vezetés közigazgatási pert indított – írja a lap.

Hangsúlyozta azonban, hogy a bérlő szándékát akarják megváltoztatni, nem a kormányhivatali eljárást kifogásolják. Sükösd úgy véli, hogy az ügy várhatóan bíróság elé kerül majd, ahol lehetőség lesz arra, hogy megváltoztassák a határozatot, vagy a kérelemmel kapcsolatos folyamatot újraindítsák.

A polgármester állítása szerint a tulajdonos képviselője korábban arról tájékoztatta őt, hogy több olyan céggel is tárgyal a bérlés kapcsán, akik logisztikát, továbbá raktárbázist akarnak a területen létrehozni, és abban állapodtak meg: ha lesz konkrétum, egyeztetnek tovább.

Elmesélte a lapnak azt is, hogy mivel magánterületről van szó, ezért csak azután volt csak lehetősége bejutni a raktárba, hogy a katasztrófavédelem, valamint a kormányhivatal ellenőrzést tartottak.

A beszélgetés végén Sárbogárd vezetője azt mondta, abban bízik, hogy mindenki számára világos: az önkormányzat nem akar hulladékfeldolgozót csinálni az ipari területből. Hozzátette, a lehetőségei szerint az önkormányzat már rég megteremtette, hogy senki ne tudjak belterületen hulladéklerakót vagy feldogozót létesíteni, most pedig azt akarják elérni, hogy a hulladék kereskedelemre se nyíljon lehetőség.

Indul az új szemétszállítási rendszer, de sok még a bizonytalanság

Július elsejétől 35 évig a Mol felel a magyarországi hulladékgazdálkodás jelentős hányadáért. A koncesszió a Mol leányvállalata, a Mohu égisze alatt összpontosul majd. Az új rendszer életbe lépéséig alig néhány hét van hátra, azonban még mindig sok a nyitott kérdés.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat--->