A 2023/2024-es tanévre már tavasz óta zajlott a tankönyvek gyártása, ugyanis az ehhez kapcsolódó logisztikai feladatok rendkívül sok időt vesznek igénybe. Július végére elkészült az összes tankönyv, augusztus 1-jén pedig megkezdődtek a kiszállítások.

„A papíralapú tankönyvek mellett a Nemzeti Köznevelési Portálon digitális tartalmak is elérhetők lesznek, illetve minden olyan tankönyv, melynek szerzői jogaival az Oktatási Hivatal rendelkezik, letölthető lesz a tankonyvkatalogus.hu oldalról” – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy 2019 óta teljes mértékben ingyenes a tankönyvellátás Magyarországon, ami azt jelenti, hogy nemcsak a rászoruló családok, hanem mindenki ingyen juthat hozzá a tankönyvekhez, melyeknek kiszállítása a tanévkezdésig, azaz augusztus végéig megtörténik.

A belépők és kilépők aránya nem fog változni

Az elmúlt hónapokban számos tanár úgy döntött, hogy elhagyja a pályát, a köznevelésért felelős államtitkár azonban úgy véli, ez nem befolyásolja negatívan a tanévkezdést. Mint fogalmazott,

az iskolarendszerben megszokott az, hogy nyáron munkahelyváltások történnek.

„Ez éves szinten 4000 és 5000 fő közötti szokott lenni. Egy óriási rendszerről beszélünk, hiszen 140 ezer munkatársunk dolgozik a köznevelésben és további csaknem 30 ezer a szakképzésben. Ilyenkor mindig van fluktuáció, de a belépők és a kilépők aránya megfelel az előző évek tapasztalatainak” – tette hozzá az államtitkár. 

A tanév rendje még mindig nem hivatalos

Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke nemrég kritikusan szólalt fel azzal kapcsolatban, hogy két és fél héttel az iskolakezdés előtt még nem került be a Magyar Közlönybe a 2023/2024-es tanév rendje, csak a rendelettervezet ismert, ami itt olvasható. Maruzsa Zoltán az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy a napokban várható a jogszabály megjelenése. 

A rendelettervezet szerint a tanév szeptember 1-jén kezdődik a tanév, a szüneteket pedig a következőképpen tervezik:

  • az őszi szünet 2023. október 28-tól november 6-ig,
  • a téli szünet 2023. december 21-től 2024. január 8-ig, míg
  • a tavaszi szünet 2024. március 24-től április 8-ig tart majd. 

Az államtitkár megfogalmazása szerint ezzel a késéssel nem okoztak zavart, hiszen augusztus 20-ig az intézmények zárva tartanak.

A héten meg fog jelenni a rendelet, és mindenki be tudja ütemezni a tanév során elvégzendő feladatokat. Semmiféle meglepetés nem ér senkit, a törvényben rögzítettek szerint szeptember 1-jén mindenképpen elkezdődik a tanév

– jelentette ki Maruzsa Zoltán.