1. A piros lámpánál meg kell állni.
  2. A megkülönböztető fény- és hangjelzést használó mentőt viszont el kell engedni. 

Akkor viszont mi a teendő ilyen ellentmondásos helyzetben? – tette fel a kérdést az Alapjárat olvasója:

Álltam a piros lámpánál és jött egy mentő szirénázva. Hogy el tudjam engedni, bele kellett mennem a pirosba. A kereszteződésen nem mentem át, csak előrébb kellett mentem, hogy félre tudjak húzódni. Ilyen esetben is büntethetnek? Csekket még nem kaptam.

A speciális jogi helyzetet Krizsán Zoltán, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogásza adta meg:

KÉT FONTOS KRESZ SZABÁLY SZEGEZŐDIK EGYMÁSNAK EBBEN A SZITUÁCIÓBAN.

Egyrészt a megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzéseket használó járművekkel szembeni magatartási szabályok, másrészt a piros jelzőlámpán való áthaladás tilalma.

KRESZ előírja, hogy minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását lehetővé kell tenni félrehúzódással, vagy a szükséghez képest megállással. Ennél többet nem ír, de az biztos, hogy a szabályt a többi rendelkezéssel és a jogszabály céljával együtt kell értelmezni.

Fontos, hogy a félrehúzódással vagy a megállással semmiképpen ne okozzunk balesetet vagy kárt, ugyanakkor 

AZ EGYÉB SZABÁLYSÉRTÉSEK ELKÖVETÉSE ALÓL SEM FOGUNK MENTESÜLNI FŐ SZABÁLY SZERINT.

A szakember álláspontja szerint az adott helyzet körülményeit is értékelni kell, hiszen egy szükséghelyzetről van szó.

Tapasztalatom alapján a közlekedési hatóság nem ezekre az esetekre helyezi ki a figyelmét. Azért nem, mert a hatóság is tisztában van a nyers jogszabályon felül a gyakorlattal.

Ha párhuzamként behozzuk a nagyvárosok példáját, ahol rendszeresek a forgalmi dugók, rendszeresen előfordul, hogy több autó még a zöldön áthalad, de a kereszteződésből a többi autó miatt nem jut túl, benne ragad. 

KVÁZI A DUGÓ VELEJÁRÓJA A TORLÓDÁS ÉS A CIKÁZÁS, EZEK MIND KISEBB SZABÁLYSZEGÉSEKNEK MINŐSÜLNEK, MÉGSEM TIPIKUS, HOGY ELJÁRÁS INDULNA A SOFŐRÖKKEL SZEMBEN.

Ennek ellenére az elvi lehetősége nem kizárt, hogy a piros lámpán áthajtás miatt eljárás alá vonják a sofőrt. Amennyiben helyszíni bírságot nem kapott, utólag közigazgatási bírságot még mindig kiszabhatnak, azt megtámadni a fenti érvvel lehetne, azaz hogy a szirénázó mentő miatt nem volt más lehetőség a haladás biztosítására, mint körültekintően és biztonságosan belehajtani a piros jelzésbe.