Némelyik fogászati ellátás életkortól függetlenül térítésmentesen igénybe vehető, más ellátások támogatása pedig éppen a korhoz igazodik. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) részletes információkkal szolgál arról, hogy ki, milyen feltételekkel veheti igénybe a fogászati ellátásokat:

Az egészségbiztosítás keretein belül két részből állnak az ellátások: az egyik a fogorvosi alapellátás, mely magába foglalja a megelőzést, és a betegség korai felismerését. A másik a szakellátás, például a szájsebészet, a fogszabályozás, a fogágy-betegségek kezelése, valamint a gyerekek szakellátása.

A fent említett szolgáltatások közül néhányat ingyenesen kaphatunk meg: életkortól függetlenül részesülhetünk például sürgősségi ellátásban, szűrővizsgálatban, szakorvosi beutaló alapján történő góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelésében, fogsebészeti ellátásban, fogkőeltávolításban, valamint az ínyelváltozások kezelésében - számol be a Hóvége.

A fogtechnikai költségek kivételével életkortól függően támogatott a fogászati alap- és szakellátás 18 éves korig, és nagykorú nappali tagozatos diákok számára is. Továbbá ingyenes az ellátás a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig, valamint 62 éves kor felett.

A fogszabályozás útvesztője

A 18 éves kor alatti betegek esetében a fogorvosi munka ugyan ingyenes, de a fogszabályozó készülékeket ki kell fizetni. Ezekre azonban kapható támogatás, melynek mértékét a NEAK közleményben tette közzé az adott eszközökre vonatkozóan.

Fogpótlás

A 18 éves kor alattiaknak és a nappali tagozatos hallgatóknak feltétlenül ingyenes a fogpótlás, a 62 éves kor felettiek esetében csak a kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentes. A technikai költségekkel mindkét esetben számolni kell, de a támogatás ezekre szintén igényelhető.

Üzemi baleset esetén a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közleményben feltüntetett kivehető és a rögzített fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentes, a fogtechnikai eszközök árához pedig a tb támogatás alapjául szolgáló ár erejéig nyújt támogatást az egészségbiztosító.

A súlyos betegségben szenvedők a  kivehető és rögzített fogpótlások, cisztaszűkítő és lágy- és kemény szövetpótlások, valamint az arc, állcsont, illetve szájüreg fejlődési rendellenességéi esetén az orvosi munkára térítésmentesen jogosultak, a technikai költségeket pedig szintén a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.

A megváltozott munkaképességűek, valamint közgyógyellátásban részesülők a kivehető fogpótlások fogorvosi munkáira szintén térítésmentesen jogosultak, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig esetükben is adott.

Egyéb esetekben a fogpótlások fogorvosi munkáira is teljes térítésdíjat kell fizetni, ettől függetlenül a fogtechnikai eszközökre nyújtott ártámogatás igénybe vehető.