Három év csúszással, a generálkivitelező Délépítő Zrt. 2007 elején, majd a munkát átvevő, fővállalkozó Murus Építőipari Zrt. 2009 elején bekövezett fizetésképtelensége után a napokban elkészült a csaknem hatszáz lakásos, öt tömbből álló csepeli Rákóczi Liget lakópark. A beruházás 2005-ben indult és több ütemben valósult meg. Az építést az utolsó, E épülettömbbel a felszámolási eljárás alatt lévő Murus fejezte be részben régi, részben új alvállalkozókkal és az Erste Bank finanszírozásával - tudta meg lapunk Varsányi István felszámolóbiztostól, a Kvantál Kft. ügyvezetőjétől. A korábban elkészült négy épületben a lakók folyamatosan költöznek be a birtokba adott lakásaikba, az E tömb használatbavételi eljárása azonban még nem zárult le. A garanciális javításokat és az ebből adódó problémákat a beruházó Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. kezeli.

A Murus felszámolása február 17-én indult, az eljárást a társaság több építkezésén is villamos munkákat végző jászberényi Kód Műszaki és Kereskedelmi Kft. kezdeményezte lejárt tartozás miatt. A hitelezők összesen négymilliárd forintot követelnek a társaságtól, amelyből kettőt elismer a felszámoló, kettőt pedig vitat. A számos hitelező között megtalálható az adóhatóság és a Magyar Fejlesztési Bank is, de zömmel szállítók és alvállalkozók követelik a pénzüket. Ezzel szemben nincs jelentős vagyona a Murusnak, csak két, egy budapesti és egy keszthelyi ingatlana, amelyeket jelzálogjog terhel. A hitelezők pénzük egy részéhez a csepeli beruházás elszámolását követően juthatnak, és esetlegesen még több, elszámolási vita miatt indított per nyomán. Azonban ezek, a gazdasági pereket ismerve, elhúzódó, akár többéves eljárások lehetnek. A felszámoló nem kívánta az ügyeket részletezni, de megemlítette, hogy a Murusnak jelentős követelése van a csepeli beruházásról levonuló - szintén felszámolás alatt lévő - Délépítő Zrt.-vel szemben, valamint elszámolási vitában áll a XX. kerületi Liliom Domb lakópark beruházójával, a Liliomdomb Kft.-vel is, amely határidőcsúszásra és lejárt bankgaranciára hivatkozva bontott vele szerződést, illetve tartotta vissza a kifizetés utolsó részét.

A Murus "vesztét" a csepeli beruházás okozta, mert a kivitelezés átvételét a közben csődbe ment Délépítőtől és a csúszását már nem tudta tovább finanszírozni. (A vállalási árhoz képest nőttek a költségek és a banki hitelezés is szigorodott.) Anyagi nehézségek más beruházásoknál is lassították a kivitelezést, így a Liliom Domb mellett az óbudai Jazz Loft lakóparkét is. (Ennek építését a fejlesztő Malomvári Kft. a Murus helyett az Olimpia-csoporthoz tartozó Nanette Construction Hungary Kft.-vel folytatja tovább - Napi, 2009. május 29.)

A Murus nettó árbevétele 2008-ban 3,77 milliárd forintra nőtt az előző évi 3,38 milliárdról, mérleg szerinti eredménye azonban 41 millióról 52 ezer forintra csökkent - derül ki a társaság elmúlt évről készített beszámolójából. Ez idő alatt a kötelezettségállománya 1,65 milliárdról 1,93 milliárdra nőtt. A cégbírósági adatok szerint három társaság van a Murus közvetlen érdekeltségében. Már a felszámolási eljárás alatt, 2009 márciusában jegyezték be a Murus Property Ingatlanforgalmazó Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a "saját tulajdonú ingatlan adásvétele", az ügyvezetője Varsányi István felszámolóbiztos. A 2006-ban alapított Murus Út-Vasút Építőipari Kft. azonban nem végez tevékenységet. A 2007-ben még Murus Mélyépítő és Közmű-kivitelezési Kft. néven, azóta Fruitwelling Építőipari Kft.-ként működő cég pedig 2009 májusában szintén felszámolási eljárás alá került.