Egyre nagyobb területen termesztenek Magyarországon paradicsomot a gazdák. Az Agrárszektor beszámolója szerint az idei termést azonban egy olyan vírus fertőzi, mely emberre ugyan nem veszélyes, mégis bejelentésköteles.

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent Magyarországon, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve.

A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk: a vírus csak a növényeket károsíthatja, az emberi egészségre nem veszélyes.

„Az utóbbi évtized jellemző tendenciája volt, hogy a korszerűtlen, elavult fóliaházakban megszűnt a paradicsom termesztése, és modernebb létesítmények váltották ki ezeket – ezzel párhuzamosan a korábbi 120-130 ezer tonnás éves termelési szint 150-160 ezer tonnára emelkedett. A terület fokozatos bővülésével pedig a közeljövőben a volumen további növekedése várható.” – tájékoztatta a szaklapot a FruitVeb.

A barna termés-ráncosodás vírus elterjedése azonban még közbeszólhat az idei mennyiséget tekintve, ott, ahol a gyorsan terjedő, a növényre kifejezetten veszélyes fertőzés felüti a fejét, azonnali hatósági intézkedésekre van szükség. A ToBRFV tüneteinek első észlelését követően a gyanút be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnak – foglalta össze a Dívány.