„A Gellért Szállóban benne van a teljes XX. századi magyar történelem. A boldog békeidőkben kezdték el építeni, és folytatták az elhúzódó első világháború idején is, amikor már tényleg minden beruházás leállt a fővárosban. Kitartottak amellett, hogy ez a szálloda a világ turisztikai térképére helyezi Budapestet. A háborút követően igazolta őket az élet” – mondta Zsigmond Gábor történész, aki Tiborcz Istvánnal, a BDPST Group elnökével közösen jegyzi a Hotel Gellért. Történelmi vendégéjszakák című könyvet.

Zsigmond Gábor a Duna-parti szálloda egyik lakosztályában beszélt arról az Indexnek, hogy rendkívül nehéz egyetlen történetet kiemelni azok közül, amelyek a legendás szállóról szóló könyvben is megtalálhatóak.

A kezdetekben itt szállásolták el az antant katonáit, majd a Tanácsköztársaság vörös katonáit, jött a román hadsereg, őket Horthy Miklós és serege követte. A kormányzónak hosszú időn keresztül lakosztálya is volt az első emeleten, csak ezt követően érkeztek a klasszikus értelemben vett vendégek.

A 20-as évek végén Rudolf Carbone-t, a világhírű szélhámost fogták el a Gellértben, aki elsősorban fényűző életmódjával hívta fel magára a figyelmet. Őt követte a szállodában Simon Böske, az első Magyarország Szépe, és az első magyar, aki a Miss Európa címet viselhette.

A II. világháború végén Budapest ostromakor a Gellért teljes homlokzatát szétlőtték. A romokban lévő szállodát csak az ötvenes évek végére sikerült helyreállítani, de a régi belső részletekből szinte semmi sem maradt fenn. A kor szocreál belsőépítészete, esztétikája vált uralkodóvá itt is. Ezt az időszakot már a Gellért híres prostituáltja, az egykori titkosügynök D. Kardos Éva fémjelzi.

Rákosi Mátyás unokahúga volt. Partizánként tevékenykedett a II. világháborúban, és Péter Gábor legszűkebb köréhez tartozott. A lehallgatásokban is részt vett, a Rákosi-korszak elitjéhez tartozott egészen addig, amíg a férjét holtan nem találták egy moszkvai szállodában. A történtek annyira megviselték lelkileg, hogy kurtizánként kezdett el dolgozni különböző budapesti szállodákban

– mesélt el egy figyelemre méltó történetet Zsigmond Gábor. Az ingatlanfejlesztéseikben olyan épületeket fejlesztenek, újítanak fel, amelyek építészeti örökségünk fontos elemei.