Jászai Gellért, a 4iG-csoport elnöke budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormánnyal kötött együttműködési megállapodás értelmében megszűnik a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó 2024. január 1-jétől, 2025-től pedig hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye szerint együttműködtek a felek a kkv-k digitalizálása, a távközlési hálózatfejlesztés, a határon túli magyarság digitalizálása, a digitális állam fejlesztése, továbbá a beszállítói láncok fejlesztésének területén.

Jászai Gellért kifejtette, hogy a kormány által elfogadott, 2030-ig terjedő Nemzeti Digitalizációs Stratégiában stratégiában megfogalmazott célokat már 2028-ra teljesíti a 4iG.

A társaság vállalta, hogy a 150 milliárd forintos hálózatfejlesztéssel további 1,1 millió háztartásban válik elérhetővé a gigabites internet, valamint az 5G hálózat Budapesten és az agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken és a főbb közlekedési útvonalak mentén. A fejlesztésekhez szükséges forrást a távközlési közmű- és különadó kivezetése biztosítja.

Nagy Márton kijelentette, a kormány a távközlési szektor is arra törekszik, hogy a hazai tulajdon aránya meghaladja az 50 százalékot, továbbá, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitális legfejlettebb országa közé tartozzon.

4iG az év elején vásárolta fel hivatalosan a Vodafone Magyarországot – melynek már az új neve is ismert –, szeptember végén pedig közölte, hogy megduplázta az árbevételét. Októberben pedig drónvédelmi társaságot jegyzett be.

Jászai Gellért: Megfontoljuk a 4iG részvények bevezetését más európai tőzsdére

A 4iG elnök-vezérigazgatója megerősítette, hogy a magyar állam soha nem adott ellentételezés nélkül támogatást vagy forrást a 4iG-nek. Jászai Gellért elmondta, fontolgatják a 4iG részvényeinek bevezetését más európai tőzsdére is, és hozzátette, a nemzeti tőke csak egy 30 éves lemaradást hoz be.
Bővebben--->