1948. április 11-én kezdték meg a Gyermekvasút építését, ma pedig az első szakasz indulóállomásán, Széchenyi-hegyen ünnepséggel emlékeznek az évfordulóra. Az emléktábla avatás után egész nap izgalmas programok várják az odalátogatókat.

Az Úttörővasút első, 3 kilométeres szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni, a Széchenyi-hegytől egészen a Virágvölgyig, majd a vonatforgalom is megindult július 31-én. Az építkezés további két szakasszal folytatódott, és a végső vonalat 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben. Az Úttörővasút-Gyermekvasút 75 éves működése alatt nagyjából 16 ezer kisvasutas teljesített szolgálatot a vonalon – olvasható a MÁV közleményében.

Programok

Az egésznapos rendezvényen 16 óráig járműbemutatókkal és kézműves foglalkozásokkal készülnek, valamint fellépett az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar is. Kiállításra került egy, a kisvasúttal egyidős MÁVAG Tr5-ös nosztalgiabusz is, délelőtt pedig Kerekes József, Jászai Mari díjas színművész, és hajdani úttörővasutas indította útjára a fél 11-es személyvonatot.

Megtekinthető még az egykori járműkarbantartásra szolgáló motorszínben nyílt időszakos kiállítás, ahol a kisvasút elmúlt 75 évének tárgyi és fényképes emlékei közt nézelődhetünk, valamint a nosztalgia motorvonat két ritkán látott részét is kinyitották: a szalonkocsi és a postakocsi is várja az érdeklődőket.

Az évforduló alkalmából az egykori úttörő- és gyermekvasutasok július 31-ig ismét gyermekjeggyel utazhatnak a vonalon, persze csak a régi kisvasutas igazolványuk vagy ellenőrzőkönyvük ellenében.