A kínai mechanikus kutya egy automata fegyverrel felszerelt robot, de a hadgyakorlaton látható volt még egy hasonlóan felfegyverzett quadcopter is – írja a The Guardian.

A quadcopter új tagként szolgálhat a városi harci műveletekben, mivel helyettesíteni tudja az embereket a felderítések, az ellenség azonosítása és a célpontra történő lecsapás során is

 – mondta Csen Vej, az egyik kínai katona.

A robotkutya ára 1600 dollárnál kezdődik a kínai Unitree cég honlapja szerint. A vállalat egyelőre tagadja, hogy a kínai  hadseregnek értékesítenek termékeket, és nem értik a hadsereg hogyan szerezte be őket.

A gép archetípusát a Boston Dynamics fejlesztette ki, amely egykor a Google leányvállalata volt. A vállalat régóta kapcsolatban áll az amerikai hadsereggel, így a BigDog névre keresztelt robot négylábú eredeti változatát is a hadsereg számára fejlesztettél ki. Ennek ellenére a cég hivatalosan mindig is távol tartotta magát attól, hogy a technológiáját aktívan fegyverként használják fel.

Marc Raibert, a Boston Dynamics alapítója szerint a vállalat „Spot” nevű kutyájából nagyjából 1500 darab van a világon. Az utóbbi időben új robotcégek bukkantak fel és egyre csak gyártják az újabbnál újabb gépeket.

A robotok széles körű választéka pedig csupán azt eredményezi, hogy a Boston Dynamics hiába zárkózik el a technológiájának  fegyverré alakításától, ez már nem akadályozza meg a hadseregeket és a bűnüldöző szervezeteket, hogy saját fegyveres robotokat szerezzenek be. 
Bár ezek a rendszerek robotizáltak, még jellemzően nem autonómok. A kínai robotkutyát is egy kézi eszközzel irányítják. 

Aggódik a világ: kínai katonák özönlenek a Selyemúton

Nemcsak óriási pénzek, a turizmust biztosító rendőrök, és maga az államelnök, hanem katonák is érkezhetnek hazánkba Kínából. Utóbbiak esetében az Egyesült Államok már régóta aggódik, de eddig csak Ázsiában jelentek meg az új Selyemút mentén.
Bővebben--->