A Dél-Floridai Egyetem (USF) egyetem idegkutatói áttörést értek el az agy letérképezésének módszereit illetően. A kutatók szerint az általuk próbált technika segíthet az Alzheimer-kór, az autizmus és az ezekhez kapcsolódó rendellenességek megértésében, és reményt adhat a traumás agysérülések hatékonyabb kezelésére.

Az USF egyik laboratóriumának kutatócsoportja a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság (VR) együttes segítségével jelenleg nagy felbontású idővonalat készít milliárdnyi neuron fejlődésének útjáról az újszülött egerek fejlődő szürkeállományában

számolt be róla a The Guardian.

A projektben a Kaliforniai Egyetem, az  Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i egyetemének tudósai is részt vesznek.

Az emberi agy feltérképezésére irányuló ambiciózus törekvéseket még Barack Obama amerikai elnök jelentette be 2013-ban. Ennek keretében több, mint egy évtizede folynak az Egyesült Államokban innovatív neurológiai kutatások, és az üzleti szféra is egyre aktívabb ezen a területen. Többek között Elon Musknak köszönhetően, aki a Neuralink nevű agyba ültethető chipje kapcsán végeztet kutatásokat.

Magyar újítás az Alzheimer diagnosztizálásában

A régióban elsőként hazánkban lesz lehetőség a tünetek megjelenése előtt egy évtizeddel kimutathatni a kórt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→