A spanyol kormány több fapados légitársaságot vádol azzal, hogy elfogadhatatlanok, és a spanyol joggal ellentétesek a kézipoggyász kabinba viteléért számolt felárak, ezért szankciókat helyezett kilátásba. Az érintett cégek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de korábban azt közölték, hogy hét légitársaságot vizsgálnak, mert felmerült a tisztességtelennek tűnő gyakorlat, a cégek között szerepelt a Wizz Air és a Ryanair is.

A szóban forgó jogsértések minősítése súlyos vagy nagyon súlyos lehet, és akár egymillió euróig terjedő, vagy a jogellenesen szerzett haszon nyolcszorosának megfelelő pénzbírsággal sújthatók – jelentette be csütörtökön a spanyol kormány, amelyről a pénteki Frankfurter Allgemeine Zeitung számolt be.

Kötelesek lennének az ingyenes szállításra

Az eljárás még júniusban kezdődött, amikor a spanyol Facua fogyasztóvédelmi szervezet panaszt emelt a fapadosok árpolitikája miatt, miután több, Spanyolországba repülő légitársaság szigorította a kézipoggyászra vonatkozó szabályokat. Például plusz pénzt fizettetnek a korábban ingyenes kézipoggyászért. 

A Fauca arra hívta fel a figyelmet, hogy márpedig a légiforgalmi irányítási törvény előírja: a légi fuvarozó „köteles az utas által kézipoggyászként szállított tárgyakat és csomagokat térítésmentesen a kabinban vinni”.

A madridi Fogyasztóvédelmi Minisztérium szerint „visszaélésszerű” és „tisztességtelen” lehet, hogy az utasok felárat fizetnek egy olyan szolgáltatásért, amelyet általában magától értetődőnek tekintenek.

Megtévesztő a reklámozás?

Az olyan légitársaságok, mint a Vueling, a Wizz Air és a Ryanair árpolitikája azt célozza, hogy elsősorban jó helyen szerepeljenek az online összehasonlító portálokon, miközben a fogyasztók által ténylegesen fizetett árak gyakran jelentősen magasabbak, mint a meghirdetett ár – jegyezte meg az eljárás kezdetén a minisztérium, amely most megerősítette, hogy ez a gyakorlat ellentétes lehet a spanyol joggal. 

Közölték azt is, hogy a tárca több fapados légitársaságot is vizsgál más, illegálisnak tartott gyakorlatok miatt. Ide tartozik többek között az ülőhelyfoglalás pótdíja, különösen a kiskorú vagy segítségre szoruló kísérők esetében. 

Más országban is sérelmezték a pótdíjakat

Tavaly óta a spanyol fogyasztóvédelmi minisztérium közvetlenül is alkalmazhat szankciókat. A lap emlékeztet: az elmúlt években egyre több légitársaság kezdett díjat felszámítani a kézipoggyász szállításáért, ingyenesen csak egy kézitáskát vagy egy kis hátizsákot engednek a fedélzetre vinni. 

2019-ben az olasz versenyhatóság hárommillió eurós bírságot szabott ki a Ryanairre, és egymillió eurós bírságot a Wizz Airre, bár ezeket a büntetéseket később a bíróság feloldotta.

(Thurzó Kata)