Jelenleg még tesztelés alatt áll az új módszer, amivel az  áruházak csökkenteni tudnák az általuk kibocsájtott hulladék mennyiségét. A technológia lényege, hogy a műanyag vonalkód matrica helyett lézerrel tetoválnának címkét az avokádókraírja a The Guardian.

Az Egyesült Királyság legnagyobb kiskereskedelmi lánca a  Tesco közölte, hogy a Westphalia gyümölcsszállító céggel együttműködve végzik a kísérleteket. Jelenleg extra nagy avokádókon tesztelik a matricák helyettesítésére szolgáló lézeres feliratokat.

A vállalat 70 millió avokádót értékesít évente az Egyesült Királyságban, viszont az új módszerrel közel egymillióval kevesebb műanyag matricát kéne használniuk a gyümölcs nagyméretű változatain.

A technológia lényege, hogy a számítógép által irányított lézerek egy apró réteget távolítanak el az avokádó héjának tetejéről, hogy aztán kevesebb, mint egy másodperc alatt belevéssék a kívánt adatot. Az eljárás eredménye egyelőre a gyümölcs méretéről vagy fajtájáról tájékoztatja a vásárlót.

A tesztelésre mintegy 270 délkelet-angliai Tesco áruházban történik, és ha a vásárlók visszajelzései pozitívak, akkor a  vállalat összes áruházában kiterjesztik a módszert.

A program keretében a Tesco teszteli a műanyag tálcákról az újrahasznosítható kartonra történő átállást is, amely évente 20 millió darab műanyagot helyettesíthetne.  

Az avokádó eladásai 15 százalékkal nőttek a kereskedelmi láncnál az előző évhez képest, annak ellenére, hogy aggodalmak merültek fel a gyümölcs szénlábnyomával és a gazdaságok etikai normáival kapcsolatban.

Nem a Tesco az első kiskereskedő, aki kipróbálja az avokádóra tetovált címkék ötletét. A Marks & Spencer 2017-ben egy hasonló ötletet próbált ki egy Kentben működő beszállítóval, a Mackkel, néhány évvel korábban pedig narancsokon végezték el ugyanezt az eljárást. Partnere, a spanyol Laser Food vállalat számos más gyümölcsön is tesztelte a technológiát, a kókusztól az almáig.

Micsoda szemétség: túl sok a csomagolási hulladék

Elfogadta az Európai Parlament a hulladékmennyiség kezeléséről szóló újszabályozást. A rendelet 2030-tól megtiltja az egyszer használatos műanyag csomagolástípusokat alkalmazását.
Bővebben--->