A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részvételével tartott konferencia fókuszában az infokommunikáció állt, a két ország közti gazdasági és technológiai együttműködések elmélyítése volt. Az üzleti fórumon összességében több tucat egyiptomi és magyar vállalkozás, kutatóintézet, valamint egyetem vett részt.

A GDP-növekedés motorja lehet az AI

Az előadásában a tárcavezető kiemelte, hogy a versenyképesség jelentős növelésének kulcsa és a jövő technológiája a mesterséges intelligencia, amely egyszerre járul hozzá a beruházások és a hatékonyság növeléséhez. Magyarország 2030-ra az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé akar tartozni. Ennek érdekében kettős transzformációt kell megvalósítani, azaz a zöld átállás mellett végre kell hajtani a digitális átállást is. Hazánk mesterséges intelligenciára (AI)vonatkozó célja, hogy

  • 2030-ra 15 százalékot érjen el az AI-hoz köthető, az AI által kiváltott GDP bővülés,
  • az AI segítségével 26 százalékkal emelkedjen a kis- és középvállalkozások termelékenysége
  • és 1 milliót érjen el az AI-hoz kötődő munkahelyek száma.

Ennek érdekében a magyar kormány a mesterséges intelligenciával kapcsolatos figyelemfelkeltő programok szervezése mellett külön figyelmet fordít a cégek oktatására, képzésére, továbbá az Európai Unió AI-rendeletére való felkészülésre. Nagy Márton hozzátette, hogy

Magyarország a leendő rendelet hatósági felügyeletével kapcsolatban támogatja, hogy a tagállami, nemzeti hatóságok felügyeleti tevékenysége mellett egy erre a célra létrehozott, uniós szervezet, azaz hatóság vagy ügynökség jöjjön létre. Ez a szervezet iránymutatással és tanácsadással segítheti a tagállami hatóságok munkáját, adott esetben közvetlenül eljárva a határokon átívelő ügyekben.

A tárcavezető mindezeken túlmutatóan kiemelte, hogy a digitális átállás felgyorsítása, a kkv-k versenyképességének további megerősítése érdekében Magyarország 2024 őszén új, a mesterséges intelligenciára vonatkozó stratégiát fogadhat el. Nagy Márton végezetül szorgalmazta, hogy a mesterséges intelligencia területén a magyar és egyiptomi cégek, illetve egyetemek között minél több és egyre mélyebb együttműködés jöjjön létre.

Mit keres a kulcsminiszter a fáraók földjén?

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnap délelőtti közleményéből már kiderült, hogy Nagy Márton Amr Talaat kommunikációs és információs technológiai miniszterrel tárgyalt Egyiptomban. A nemzetgazdasági miniszter kollégája meghívására, viszontlátogatás keretében utazott Kairóba. Egyiptom Észak-Afrika gazdasági szempontból egyik legkiemelkedőbb állama, GDP-jének értéke megközelíti a 400 milliárd dollárt, továbbá olyan kiemelkedő fontossággal bíró nemzetközi szervezet tagja, mint az Arab Liga és az Afrika Unió. Egyiptom technológiai fejlődése dinamikus, az előrelépés üteme kiemelkedő az afrikai kontinensen.

A csaknem 25 fős magyar küldöttség üzleti partnert kereső, technológia-intenzív tevékenységet végző magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek képviselőiből állt. A delegációban részt vevő, döntően mesterséges intelligenciával, ipari automatizációs megoldásokkal, önvezető járművekkel, infó-kommunikációval foglalkozó szakemberek az egyiptomi partnerek érdeklődési területei alapján kerültek kiválasztásra.

Tevékenységük egyaránt lefedi a kutatás-fejlesztés, oktatás, vállalati digitalizációs szolgáltatások nyújtásának területét, így minden esélyük megvan arra, hogy mind tudományosan, mind pedig üzletileg ígéretes kapcsolatokat építsenek ki kairói programjaik során.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy az NGM üdvözli a két ország közötti, infokommunikációra vonatkozó együttműködési megállapodás megkötésének szándékát, a találkozók egyik célja a megállapodás tartalmi elmeinek végleges kialakítása volt. Kiemelte, hogy az együttműködés a mesterséges intelligencia, az 5G, az IoT, az Open Ran, a kiterjesztett valóság, a Blockchain, a Fintech és az e-kereskedelem területére terjedhet ki, amely a pozitív gazdasági hatások mellett elmélyíti, és új szintre emeli a két ország közötti együttműködést.