A Goldman Sachs 5,65 milliárd dollárért készül visszavásárolni elsőbbségi részvényeit Warren Buffett cégétől, a Berkshire Hathawaytől, az ügyletre már a Federal Reserve is engedélyt adott - jelentette a Reuters. A Berkshire-nek még 2008 szeptemberében adta el az ötmilliárdospakettet azért, a Goldman azért, hogy így állítsa helyre a befektetői bizalmat.

A visszavásárlási feltételeket is rögzítő ügylet nem volt olcsó: Buffett cége évente 500 millió dollár osztalékot kapott - ez napi 1,4 millió dollárnak (mintegy 270 millió forint) felel meg -, most pedig 10 százalékos felár üti a markát az első negyedévi osztalékon felül, így jön ki az 5,65 milliárdos összeg. Mindez összesen 1,6 milliárd dollárral rontja a Goldman Sachs első negyedévi nyereségét, a részvényenkénti eredményt pedig összesen mintegy 2,84 dollárral csapolhatja meg. Ennek fényében nem is csoda, hogy Buffett még februárban jelezte, nem örül a visszavásárlásnak, hiszen az ügylet jelentősen megcsapolja a Berkshire nyereségét.
A Credit Suisse elemzése szerint ugyanakkor a visszavásárlás hosszú távon évi 4 százalékkal javítja a Goldman nyereségét, a tőkearányos megtérülést pedig 80 bázisponttal növeli.

Mindezzel nem távolodik el egymástól véglegesen Buffett és a Goldman Sachs, hiszen a Berkshire-nél - szintén 2008 ősze óta  43,5 millió részvény vásárlására jogosító warrant van, papíronként 115 dolláros áron, 2013-ig. A Bloomberg adatai szerint ez
eddig 1,9 milliárdot hozott Buffett konyhájára. Pénteken 2,7 százalékos erősödéssel 159,96 dolláron zártak a Goldman-részvények, szemben a 2008 végi 84,39-es jegyzéssel.

Buffett annak idején hasonló feltételek mellett vásárolt be a General Electric részvényeiből is - e pakett után évi 300 millió dollárt kasszíroz. A GE vezérigazgatója, Jeffrey Immelt szerint cége a lehető leghamarabb visszavenné részvényeit, a tranzakcióra akár már az idén sor kerülhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!