A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A tágabban értelmezett kelet- és közép-eruópai térség (CEE) országai együttesen 2020 végéig többel járulnak hozzá a világ GDP-jéhez, mint - Kínát leszámítva - a BRIC országok bármelyike, éppen ezért a régió idővel fel fog kerülni a befektetők térképére, csak fel kell kelteni a figyelmüket - hangzott el a varsói tőzsde szervezésében zajló CEE IPO Summit 2012 konferencián.

Lengyelország befektetési szempontból fényes csillag a térségben, de több más országgal összehasonlítva is sokkal jobb helyzetben van - szögezte le Benoit Anne, a Société Générale feltörekvő piaci vezető stratégája. Hozzátette, a lengyel gazdaságpolitika hiteles és következetes, költségvetési lépések pedig nem csak mennyiségre, minőségre is helytállóak, szemben a magyar megoldással. Mint fogalmazott az IMF megállapodással a zsebükben a lengyelek a Bajnokok Ligájában játszanak, míg Magyarország a harmadosztályban, rossz kapussal. Ettől függetlenül Lengyelország saját sikerének csapdájába esett a szakember szerint. Mivel az egész régiót jelképezi, hiába a jó gazdasági állapot, a lengyel eszközökön keresztül is megjátsszák a régiós kilátások romlását a befektetők. Benoit Anne szerint Magyarország jelenleg a teljes összeomlás felé robog, de az utolsó pillanatban, ha érkezik egy jó politikai döntés, hatalmas kockázati rally kezdődhet, mivel már eléggé alacsony a magyar eszközök árazása.

A térségből Románia jó példa lehet Nyugat-Európa számára is - véli Caroline Grady, a Deutsche Bank régiós igazgatója. Az ország 2010-ben fordult az IMF-hez, két év után viszont már csak hálóként használják a keretet és nem hívják le. A hitel feltételeként támasztott népszerűtlen lépéseket is megtették, amelyek végrehajtása is következetes volt, szemben a magyar reformok elmaradásával. A románok eurókötvény kibocsátása idén jól sikerült, a Fitch már visszaminősítette befektetési kategóriába, a Standard & Poor's pedig már a választások után megteheti. Ugyanez Grady szerint Magyarországról nem mondható el.

További kihívást jelenthet, hogy az eurózóna első negyedévben tapasztalt lassulása már a térség gazdaságainak termelőiparára is komoly hatást gyakorol, míg a pmi-k alapján is sötétek a kilátások - mondta Gillian Edgeworth, az UniCredit vezető EEMEA-közgazdásza. Csehország és Magyarország a kellően erős belső kereslet híján így növekedési hajtóerő nélkül maradhatnak, míg a lengyelek és oroszok ellenállóbbnak bizonyulhatnak. Ezt csak tetézheti a hitelezési aktivitás markáns visszaesése, amelyet a térségbeli bankok nyugati tulajdonosai saját bajaik miatt eleve kevésbé tudnak és hajlandóak finanszírozni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!