A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Hűtlen kezelés vádjával vizsgálatot indított a gyergyószentmiklósi polgármester, a helyi jegyző és 12 városi tanácsos ellen a romániai korrupcióellenes ügyosztály (DNA), miután a korábbi szolgáltató, a Go SA. szakszervezete azt állítja: a városvezetés több pontban is jogszerűtlenül járt el, amikor a magyarországi Regionális Fejlesztési Vállalatnak (RFV) ítélte a város távhőszolgáltatási jogát.

A kolozsvári Krónika úgy tudja, az önkormányzat tulajdonában lévő Go érdekképviselete még tavaly júniusban kért kivizsgálást az ügyészségtől, ám a hivatal az ügyet decemberben a DNA marosvásárhelyi területi irodájába továbbította.

Alaptalan rágalomnak nevezte az ellene és a városvezetés ellen felhozott vádakat Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere, aki lapunknak elmondta, a DNA vizsgálatáról mindeddig semmiféle hivatalos értesítést nem kapott. Hozzátette: az önkormányzat évek óta megoldást keres a fűtésre, miután a helyi közműcég veszteséges működése során nagy adósságot halmozott fel, csődeljárás indult ellene és teljes vagyonát lefoglalták. A tanács ezért úgy döntött, magánkézbe adja a szolgáltatási jogokat, és közbeszerzési pályázatot írt ki.

Az RFV leányvállalata, az RFV CDR tavaly júniusban 25 évre nyerte el a távhőszolgáltatás jogát a székelyföldi városban, miután még 2009 őszén a siófoki Thermofok Kft.-től megvásárolta a gyergyószentmiklósi székhelyű Thermoenergy Srl.-t, és megkezdte a távhőrendszer teljes körű felújítását mintegy 12 millió euró értékben.

December elseje óta az RFV CDR közel 3500 lakást lát el távhővel, a koncessziós szerződésben a cég évi 320 ezer lej (80 ezer euró) megfizetésére kötelezte magát, és átvállalta a korábbi szolgáltató kétmillió euróra rúgó adósságát is – magyarázta Mezei.

A koncessziós eljárás a törvény által meghatározott módon, a határidők betartásával zajlott le, a tendernyerést követően, a kötelezően előírt 30 napos fellebbezési határidő alatt nem történt fellebbezés, a kormányzati intézményeket tömörítő prefektúra hivatala nem támadta meg sem a tanács határozatát, sem a szerződést – tájékoztatta lapunkat Nagy Andrea Éva, az RFV kommunikációs vezetője. A DNA vizsgálata az RFV CDR-t nem érinti, az általa kötött koncessziós szerződést nem befolyásolja – fogalmazott. (Az RFV Romániában Gyergyószentmiklós mellett Zilahon és Marosvásárhelyen is szolgáltat, a 2011-re prognosztizált 14,531 milliárd forintos árbevételének több mint felét Romániából reméli a vállalatvezetés.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!