Rekordösszegű, összesen 7,1 milliárd dollárnyi tőke távozott a bóvlikötvényekbe fektető befektetési alapokból az Egyesült Államokban a szerdán zárult héten a Lipper adatai szerint - adta hírül a Wall Street Journal. A mostanival immár ez a negyedik olyan hét, amikor a befektetők tőkét vonnak ki a legkockázatosabb, egyben legkedvezőbb hozamkilátásokkal rendelkező eszközosztályba fektető amerikai alapokból. Az eddigi legmagasabb összegű tőkekivonást a befektetési alapokról adatokat gyűjtő Lipper tavaly júniusban mérte, akkor 4,6 milliárd dollár távozott ezekből az alapokból.

Az akkori tőkekivonás része volt annak a piaci pánikfolyamatnak, amely a tapering, azaz a Fed eszközvásárlásaiból való visszavonulásának bejelentését követte. A mostani tőkekivonás már egy ideje tart. Májusban még 2,6 milliárd dollárnyi tőkét tettek a befektetők ezekbe az alapokba, a június azonban már negatív volt, 1,14 milliárd dollárnyi tőkekivétellel, júliusban összesen 5,4 milliárd dollárt vontak ezekből ki az alapokból. Eközben meredek emelkedésnek indult a befektetési kategóriát el nem érő cégek kötvényeinek átlagos hozama, tegnapra már átlépte az 5,78 százalékot, míg egy hónapja még 5 százalék alatt járt - írja a lap.

A tőkekivonást alapvetően két ok motiválhatja. Egyrészt a befektetők egyre inkább készülnek arra, hogy ha a Fed befejezi a kötvényvásárlásokat, akkor szűkülni fog a kockázatosabb, ámde magasabb hozamot biztosító eszközök iránti kereslet. Másrészt a kedvező amerikai munkaerő piaci adatok mellett a piac egyre inkább hisz abban, hogy a Fed korábban kezdi el majd a kamatok emelését, s ez szintén megjelenik ezen kötvények árazásában.

A lap már májusban felhívta a figyelmet arra, hogy sok befektető szerint igencsak túlárazottá váltak már a legkockázatosabb, tripla C kategóriás vállalati kötvények is az Egyesült Államokban, s hozamfeláruk a 10 éves amerikai államkötvényekhez képest rekord alacsony szintre emelkedett. A júniusban megindult tőkekivonás után több piaci elemző is azt találgatta, csak átmeneti megtorpanást lehetett-e tapasztalni ezen a piacon, vagy pedig éles trendforduló vette kezdetét.

A befektetők elfordulása ezektől az alapoktól két és fél hete vett masszív lendületet. Az eladási hullámot erősíthette, hogy Janet Yellen, a Fed elnöke kongresszusi meghallgatásán kijelentette, a magas hozamú, kockázatosabb kötvények piacán az árazások már elég feszítettnek tűnnek a hosszas áremelkedést követően.

A lap szerint ha valódi eladási hullám indulna meg a bóvlikötvény piacon, az egyértelmű jelzés lehetne arra, hogy a befektetők elfordulása a kockázatosabb eszközöktől trendszerűnek tekinthető. Ennek később a részvénypiacon és más eszközök árfolyamára is negatív hatásai lehetnek. A tőkekivonási hullám a kötvénykibocsátások lassulásához vezetett. A lap szerint több kibocsátó is úgy döntött, hogy elhalasztják mostanra tervezett kibocsátásukat, s sokan törölték is a tervezett kötvényeladást.

Sabur Moini, a Payden & Rygel 3 milliárdos bóvlikötvény és hitelportfóliójának kezelője szerint ez érthető, senki érdekét nem szolgálná, ha ilyen árak mellett bonyolódnának le ezek a tranzakciók. A kibocsátók várnak egy kicsit, hátha visszajönnek az árak, de mindenki ideges egy kicsit - tette hozzá.

A Bank of America Merrill Lynch elemzői eközben már látják az alagút végét. Tegnapi elemzői kommentárjukban már azt írták, hogy szerintük vannak arra utaló jelek, hogy az alapokból történő tőkekivonás üteme lassul, miközben a befektetési kategóriánál magasabb kockázatú - tehát bóvli - vállalatok fundamentumai erősek maradtak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!