Elfogadta szerda este a benyújtott bitcoin spot ETF-kérelmeket az amerikai tőzsdefelügyelet, ahogy arról az Economx is beszámolt. Ezáltal egyszerűbben vásárolhatnak a jövőben bitcoint a befektetők, valamint lehetőséget ad az alapkezelők számára belépni a kriptovaluták piacára – hívta fel a figyelmet csütörtök reggeli pénz- és tőkepiaci összefoglalójában az MBH Bank, megjegyezve, hogy a döntés várhatóan a kriptodevizákhoz kapcsolódó részvényekre is hatással lesz.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) részéről – ahogy arról a Reuters is beszámolt – pálfordulásnak lehetünk a tanúi, a SEC ugyanis az elmúlt egy évtizedben masszívan elutasította a bitcoin ETF-eket, szkepticizmusát arra építve, hogy az ilyen típusú alapok könnyen manipulálhatók lennének.

Más kérdés, hogy a bitcoin árfolyama az elmúlt hónapokban annak hatására erősödött 70 százalékkal, hogy a felügyelet várhatóan megenyhül, végül 11 bitcoin ETF kapott engedélyt. Andrew Bond, a Rosenblatt Securities ügyvezető igazgatója és vezető fintechelemzője szerint az ETF jóváhagyása tovább legitimálja a bitcoint.

A zászlóshajó kriptovaluta jegyzése csütörtök kora délután 47 460 dollár körül mozgott. A történelmi csúcsot egyelőre a 2021. novemberi, 69 ezer dolláros árfolyam jelenti.

A kriptopiac jelene, jövője

Richard Teng, a Binance több mint három évtizedes pénzügyi szolgáltatási és szabályozási tapasztalattal rendelkező vezérigazgatója szerint történelmi fejezetet írnak az iparágban, az ezzel kapcsolatos meglátásait az alábbi pontokba szedve osztotta meg:

  1. A jóváhagyás a kriptopiac elfogadásának, érettségének és általános elterjedésének új szintjét mutatja, ami nagyobb hitelességet és további innovációs potenciált jelent az iparág számára.
  2. A bitcoin ETF-ek könnyebb hozzáférést biztosítanak a kriptopiachoz, több befektetőt és likviditást vonzanak. Bár nem könnyű előre megjósolni az új belépők és a piaci dinamika mértékét, hasznos megjegyezni, hogy az arany ETF-ek 2004-es bevezetése hét évig tartó pozitív árfolyammozgást eredményezett. A bitcoin halvinggal (a „halving”, azaz felező napon a bányászok számára kiosztott bitcoin mennyiségét a felére csökkentik – a szerk.) párosulva ezek az események dinamikus piacot biztosíthatnak a bitcoin számára.
  3. Az ETF-ek alacsony költségű és ismerős mechanizmust biztosítanak a mainstream felhasználók számára, hogy könnyen hozzáférjenek a kripto-befektetésekhez.
  4. A bitcoin spot-ETF a teljes a digitális eszközágazat hitelességét fokozza, a szélesebb közönség számára pedig tovább növeli a piacba vetett bizalmat.
  5. A bitcoinba történő közvetlen befektetések és a különböző szabályozott eszközök egymás mellett léteznek majd, lehetővé téve a változatos befektetési stratégiákat, és kiszolgálva a különböző kockázati profilokat, illetve preferenciákat. Ez az elfogadás a legitimitás izgalmas új korszakát jelzi, nemcsak a bitcoin, hanem a tágabb kriptotér számára is.
  6. Várakozással tekintenek az elkövetkező hetekben és hónapokban várható egyéb mérföldkövek elé, beleértve a közelgő bitcoin halvingot, az ethereum ETF-re vonatkozó várakozásokat, a digitális eszközök letétbe helyezését kereső tradFi várakozásait és még sok más jelentős lépést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!