Az ausztrál vállalati kötvények között szép számmal találhatunk amerikai dollárban denominált értékpapírokat, mivel az ausztrál cégek jelentős része amerikai dollárban adósodik el, a nemzetközi tevekénységük és a hazai deviza évek óta tartó gyengülése miatt.

Látványos növekedés az ausztrál bankszektorban

Az SPB ügyfelei körében az ausztrál bankszektorból két szereplő papírjai keresettek, melyek jelentős, kamatokkal együtt 10 százalék feletti növekedést produkáltak az elmúlt egy évben. A Macquarie Group LTD és a Westpac Banking értékpapírjait továbbra is attraktív befektetési lehetőségnek tartják a privátbanki szolgáltató szakértői.

A Macquarie Group LTD egy 25 országban működő pénzügyi szolgáltató, mely komoly növekedési lehetőségek előtt áll, és kiemelkedő hitelképességgel rendelkezik. Az S&P által befektetésre ajánlott, BBB+ hitelminősítéssel rendelkező cég kötvénye 2034-es lejárattal, 5,887 százalékos kamatozás, illetve 5,6 százalékos lejárati hozam mellett érhető el.

Befektetésre ajánlott hitelminősítéssel rendelkezik a piacvezető ausztrál bankok közé tartozó, kétszáz éve alapított Westpac Banking is, melynek 2033-as lejáratú kötvénye 6,82 százalékos kamatozású. A befektetők a jó likviditású másodpiaci kereskedésben jelenleg névérték felett tudják megvásárolni a kötvényt, közel 5,50 százalékos lejárati hozammal.

Aranybánya lehet az ausztrál kötvénypiac

Ausztrália a világ egyik vezető bányászati nagyhatalma, amely többek között jelentős mennyiségű aranyat, ezüstöt, platinát, palládiumot és rezet exportál. Éppen ezért a bankszektor mellett a bányatársaságok papírjai is keresettek a földrész befektetései iránt érdeklődő ügyfelek körében

– mondta Beschenbacher Kornél, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára.

A világ második legnagyobb fémipari és bányászati vállalata, a brit-ausztrál Rio Tinto amerikai dollárban denominált, 2033-as lejáratú kötvénye 6,125 százalékos kamatozással rendelkezik. A papír jelenleg a névértéke 108 százaléka körül érhető el a másodpiacon, ám korábban 150 százalékon is kereskedtek vele. A Rio Tinto kötvénye 5,04 százalék feletti lejárati hozamot kínál.

  • Ausztrália a világ egyik legnagyobb aranytermelője, az ország egyik legjelentősebb exportcikke is az arany.
  • Az SPB portfólióiban ezért az aranybányászattal foglalkozó, Nyugat-Ausztráliában, az Északi Területen és Alaszkában tevékenykedő Northern Star Resources kötvénye is megtalálható.
  • A bányatársaság amerikai dollárban denominált kötvénye 6,125 százalékos kamatozással rendelkezik. 
  • A kötvény valamivel névérték felett kereskedhető, és akár már 5,70 százalék körüli lejárati hozammal megvásárolható a másodpiacon.

Kiemelkedő hozamok az infrastruktúra-fejlesztésben

Beschenbacher Kornél szerint az ausztrál telekommunikációs szektor szereplői gyakran alulértékeltek, főként az 5G hálózatok bevezetésének költségei miatt. Hosszabb távon azonban ezek a cégek is jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek. A Telstra Corp LTD Ausztrália legnagyobb telekommunikációs vállalata, amelynek kötvénye 3,125 százalékos kamatozással és 5,40 százalékos lejárati hozammal rendelkezik. A 2025-ben lejáró kötvény most névértéke alatt megvásárolható. 

  • Magas hitelminősítéssel rendelkeznek, így alacsonyabb kockázatot jelentenek a befektetők számára a Transurban Group kötvényei.
  • Az autópályák üzemeltetésével foglalkozó cég az iparágában a világon a harmadik legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik, és Ausztrália mellett az Egyesült Államokban és Kanadában is üzemeltet autópályákat.
  • A Transurban Group 3,375 százalékos kamatozással, 2027-es lejárat mellett elérhető kötvénye BBB+ hitelminősítésű, és névérték alatt kereskedhető, 5,00 százalék körüli lejárati hozammal – olvasható az SPB Befektetési Zrt. elemzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!