A 31,4 trillió dolláros amerikai adósságplafon emeléséről szóló, az utolsó pillanatban született megállapodás után a befektetők figyelme most másfelé irányulhat. Ezek közül a legfontosabb, hogy lesznek-e az Egyesült Államokban további kamatemelések és az, mit érint majd a költségvetési kiadások megnyirbálása.

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának május eleji ülését követően jelezték, hogy a június 13-án záruló találkozón nyitottak arra, hogy szünetet tartsanak a nyolcvanas évek eleje óta legagresszívebb kamatemelési ciklusban. Akkor a hó elején ez elég komoly tőkebeáramlást indított el a részvényekbe és más kockázatosabb eszközök felé.

Az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex idén eddig több mint 9,5 százalékkal emelkedett. Az elemzők által várt eredményekkel számolva az index átlagos P/E hányadosa jelenleg 19 körül van. Ez historikusan inkább magas értéknek tekinthető, de ez nem is csoda, hiszen az idei emelkedést elsősorban a tavaly sokat eső, az alacsonyabb kamatlábakból profitáló technológiai és növekedési részvények vezették. Ezek pedig jellemzően magasabb árazási mutatók mellett cserélnek gazdát – hívta fel a figyelmet a Reuters elemzése.

Nagy volt a bizalom a monetáris fordulatban

Volt egy átmeneti lelkesedés a részvények felé, amit az az elképzelés táplált, hogy a Fed szünetet tartva fordít a monetáris politika irányán. Úgy gondoljuk azonban, hogy innen már csak korlátozottan van tér felfelé – mondta Emily Roland, a John Hancock Investment Management vezető befektetési stratégája.

Azóta azonban Lorie Logan, a dallasi jegybank elnöke és James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke is azt nyilatkozta: úgy tűnik, hogy az infláció nem hűl elég gyorsan. A pénteki váratlanul erős gazdasági adatok alátámasztani látszottak az érvelésüket, a maginfláció 4,7 százalék lett, ami a márciusi 4,6-os szinthez hasonlóan jóval a Fed 2 százalékos inflációs célja felett van.

A piacok most nagyjából 50 százalékos esélyt adnak arra, hogy a Fed a június 14-i ülésén további 25 bázisponttal emeli a kamatlábakat, egy hónappal ezelőtti ennek még csak 8,3 százalék volt ez az érték a Chicagói Árutőzsde FedWatch eszköze szerint.

Az adósságplafont emelő kongresszusi megállapodáscsomag eközben várhatóan korlátozza a kormányzati programokra fordítható kiadásokat. Ez, valamint az infláció lehűtésére szolgáló magasabb kamatlábak lehetősége hozzájárulhat ahhoz, hogy az amerikai gazdaság recesszióba kerüljön a munkaerőpiac folyamatos erősödése ellenére – állítja Tony Rodriguez, a Nuveen vagyonkezelő kamatstratégiáért felelős vezetője.

Pokoli dilemma előtt a tőzsde

Az amerikai gazdaság eddig meglepően ellenálló volt, úgy, hogy tavaly év végén még sokan vártak az év közepére recessziót. Ebből a szempontból fontosak lesznek a pénteki munkaerőpiaci adatok, ezek jelezhetik a munkaerőpiac erejét és a fogyasztói kiadásokban rejlő potenciált.

Az elemzők arra számítanak, hogy az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek nyeresége a harmadik negyedévben 1,2 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 9,2 százalékkal növekszik majd a Refinitiv adatai szerint.

Bár a jó adatok elvileg fűthetik a tőzsdei hangulatot, a gazdaság ereje miatt az infláció magasabb lehet, mint amit a Fed szeretne, ami további kamatemelésekre késztetheti. Ez itt a dilemma, ha puha lesz a gazdaság landolása, az a Fed kamatemelése miatt veszélyezteti a részvények árazását. Ha pedig kamatcsökkentés lesz, az azt jelenti, hogy a gazdaság recesszióba került

– mondta Josh Jamner, a ClearBridge Investments befektetési stratégiai elemzője.

Az adósságplafon körüli patthelyzet az elmúlt napokban terhelte a részvénypiaci hangulatot, de a befektetők többnyire arra számítottak, hogy Washingtonban megegyezés lesz. Ez azt jelenti, hogy a részvénypiacon nem valószínű, hogy tartós rally indulna a megállapodás miatt. Ugyanakkor a részvénypiac még csak most kezdte el beárazni a további Fed-emeléseket – tette hozzá Roland.

Egyre fenyegetőbb az adóssághegy

A magasabb kamatlábak 2023 második felében továbbra is nyomást gyakorolnak majd azokra a vállalatokra, amelyek az ultra alacsony kamatlábak járványos korszakában bocsátottak vettek fel hiteleket és vagy ki kell majd fizetniük, vagy refinanszírozniuk kell azt – jelentette ki Bryant VanCronkhite, az Allspring Investments vezető portfóliómenedzsere.

Az S&P Global Ratings szerint a 2020-ban és 2021-ben kibocsátott adósságból mintegy 6,5 billió dollár 2025-ig jár le. A monetáris politika szigorítása, a kamatok emelkedése márpedig elég ijesztővé teszik azt az adóssághegyet, amiről nem beszélünk elég komolyan - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!