A Walmart tavaly novemberben indította el a szolgáltatást, de akkor csak egyetlen arkansasi városban lehetett kérni drónos szállítást. A mostani bejelentés szerint év végére 34 helyszínen vállalnák a drónos kiszállítást, Arizonában, Arkansasban, Floridában, Texasban, Utahban és Virginiában. Számításaik szerint akár 4 millió háztartáshoz is hozzáférhetnek - írja a The Verge.

A dolog nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. A Walmart ugyanis nem autnóm drónokkal dolgozik, hanem egy DroneUp nevű céggel áll szerződésben, amelyik képzett pilótákkal juttatják célba a csomagokat. A hatályos jogszabályok szerint a pilótának látnia kell a repülő eszközöket, ezért a Walmart parkolóiban írányítótornyokat kellett felállítani, ráadásul kiszállításokat nem vállalhatnak 1,5 mérföldbél messzebb. Ahogy nő a szállítási igény, egyre több drónpilótára van szüksége a cégnek.

Nem meglepő, hogy messze nem minden Walmart "drónképes". Akiknek erre lehetőségük van azok reggel 8 és este 8 között rendelhetnek maximum 10 kilogramm súlyú csomagot. A rendeléseket az üzletekben dobozolják, rögzítik a drónhoz, majd a pilóta egy óriási karomnak kinéző eszközzel ledobja a megrendelő gyepére.

Érdekes, hogy korábban a Walmart sem gondolta, hogy a drónos szállítás ennyire sikeres lesz, azt gondolták, hogy "vészhelyzeti termékek" kiszállítására fogják használni.

A tervezett bővítés megvalósul, akkor a Walmart átveszi a vezetést a kereskedelmi drónos kézbesítés terén az Egyesült Államokban. A FedEx és a UPS csomagszállítók még csak kísérleti fázisban vannak. Az Alphabet, a Google anyavállalata, a Wing nevű drónos kézbesítő szolgáltatást működtet Texasban és Virginiában, és már több százezer csomagot szállított ki világszerte, de jelenleg nem jelentett be további terjeszkedési terveket.

Az Amazon már évek óta tervezgeti, hogy beindítja a szolgáltatást, de egyelőre nincs semmi konkrétum. Ők ráadásul pilóta nélküli eszközökkel próbálkoznak.