A kínai ByteDance tulajdonában álló rövid videomegosztó alkalmazás célja, hogy bővítse európai adattárolóját – közölte Rich Waterworth, a TikTok európai működésért felelős általános igazgatója egy blogbejegyzésben.

A TikTok-ot az utóbbi időben többször is azzal vádolták, hogy megkérdőjelezhető módon kezeli a felhasználók adatait. A cég az európai bővítéssel azonban eloszlathatja az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat, és enyhítheti a TikTok-ra nehezedő szabályozási nyomást – számolt be a CNN.

A TikTok ugyanakkor igyekezett meggyőzni a szabályozó hatóságokat arról, hogy nem fér hozzá közvetlenül a felhasználók személyes adataihoz

A kínai vállalat azzal is védekezett, hogy a folyton változó tartalomfolyamot nem manipulálja sem a Kínai Kommunista Párt sem más személy, vagy szervezet, aki Peking befolyása alatt áll.

„Tárgyalásokat folytatunk egy harmadik európai adatközpont létrehozásáról is, amely a továbbiakban ki fogja egészíteni az írországi központunk működését. Az európai TikTok felhasználói adatok áthelyezése idén kezdődik meg és 2024-ig fog tartani" – nyilatkozta Rich Waterworth.

A vállalat arról is beszámolt, hogy 2022 augusztusától fél év alatt átlagosan havi 125 millió aktív felhasználója lesz az Európai Unióban, ami a Digital Services Act (DSA) néven ismert szigorúbb uniós online tartalomszabályok hatálya alá tartozik.

Magyarországon is felmerült a TikTok betiltása

Míg a kínai cég folyamatosan megfigyelési botrányok kereszttüzében van az Egyesült Államokban, Magyarországról megdöbbentő felhasználói mérések készültek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének közös felméréséből kiderült, hogy minden második-harmadik gyermek fent van a TikTok közösségi oldalon.