Kaotikus évet zártak a startupok az év végi adatok alapján. A kockázati tőkeügyletek értéke 2019 óta nem látott szintre süllyedt vissza 2023-ban. Az elmúlt évben csak úgy öntötték a pénzt a befektetők a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupokba, az iparág többi része azonban kiapadt – írja a PitchBook kutatócég adataira hivatkozva a Bloomberg.

Tavaly globálisan is visszaesett a kockázatitőke-ágazat, mindösszesen 345,7 milliárd dollárt fektettek startupokba, ami 35 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben, 2017 óta pedig a legalacsonyabb összeg.

A kockázati tőkebefektetéseknek jókora szerepük van a globális üzleti ökoszisztéma alakulásában, főként a növekedés és az innováció tekintetében. Azonban a világjárványos, 2021-es fellendülés óta meredeken csökkentek a kiadások.

Visszaesett a kockázati tőkések finanszírozása is, 2022-höz képest a kétharmadára az Egyesült Államokban, globálisan pedig a felére. Az adatok alapján ugyanakkor 2023 utolsó negyedévében kevésbé volt a visszaesés erőteljes mint az év egészében, ami tükrözi a 2022 végén kialakult problémákat. Globálisan a kockázati ügyletek 76,6 milliárd dollárt tettek ki szemben az egy évvel korábbi 94 milliárddal.

Gazdagok pénzéből épülhet új város San Francisco mellett

Egy szilícium-völgyi cég, melyet milliárdosok tömtek ki, mintegy 800 millió dollárért vásárolt több tízezer hektárnyi földet San Francisco közelében.
Bővebben--->