A probléma olyan súlyos méreteket ölt, hogy az Apple már ingatlanfejlesztési projektekbe is kezdett befektetni annak érdekében, hogy enyhítse a helyzetet.

A California Forever nevű vállalat azonban egy ennél extravagánsabb megoldással állt elő: a semmi közepén, az állam északi részén található Solano megyében, 60 ezer hektáron építenének egy elmondásuk szerint emberi léptékű, fenntartható várost, megfizethető ingatlanokkal – írja a The Guardian. A város 100 kilométerre helyezkedne el San Franciscótól, és első körben 50 ezer lakosra optimalizálják, ami később akár 400 ezerre is duzzadhat.

A vállalat elmondása szerint a város nagyjából 50 ezer új munkahelyet teremt majd a helybelieknek. A projekt egyáltalán nem légből kapott: a cég egymilliárd dollárt invesztált csak a föld vásárlásba, a támogatók között pedig a LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman, Michael Moritz kockázati befektető, valamint Steve Jobs özvegye, Leurene Powell Jobs is ott van.

Ugyanakkor heves kritikákat fogalmaznak meg az építkezés miatt a helyi lakosok, környezetvédelmi csoportok, valamint farmerek, akik azzal érvelnek, hogy a környező, egyébként is vízben szűkölködő termőföldekre rossz hatással lehet a beruházás. Ezért a vállalat most aláírásgyűjtésbe kezdett, és ha sikerül elegendő szignót összegyűjteni, akkor november végén a helyiek szavazhatnak arról, megszülethet-e a város.

Nem a startupok éve volt a tavalyi

Sivár képet festenek a tavalyi adatok a PtichBook kutatócég szerint.