A cég hektáronként 15 ezer dollárt fizetett egy észak-kaliforniai megyében. A befektetők között a Szilícium-völgy legismertebb nevei vannak, Marc Andreessentől Laurene Powell Jobsig – tudta meg a Business Insider.

befektető Flannery Associates a Solano megyei mezőgazdasági területen vásárolt meg több ezer hektárt, derül ki a lap birtokába került bírói dokumentumokból.

A Wall Street Journal korábbi beszámolója szerint a Flannery 2018 óta a Travis légibázis környékén mintegy 52 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet vásárolt. Catherine Moy, Fairfield polgármestere az ABC 7 Newsnak azt mondta, mindez azt jelenti, hogy nincs olyan rész, amit a cég ne érintene.

A cég konkrét városépítési terveiről egyelőre keveset tudni. A vállalatot Jan Sramek, a Goldman Sachs volt kereskedője vezeti.

2017-ben a Flannery Associates egy olyan ötletet vetett fel, amely szerint a Solano megyei területet egy sétáló, tiszta energiával működő, több tízezer lakosnak otthont adó várossá alakítanák át. Az ingatlanok medián ára a környéken a jelenlegi adatok szerint 585 ezer dollár.

A Flannery 1400 hektárnyi földet hektáronként 5 ezer dollárért vásárolt meg, de a kiadási ár azóta megemelkedett, a cég akár 15 ezer dollárt is költhetett hektáronként. Májusban azonban a cég ügyvédei pert indítottak a Solano megyei földtulajdonosok egy csoportja ellen, azt állítva, hogy összeesküdtek a földek árának felhajtására.

A per szerint a Flannery nagyjából 170 millió dollárral fizette túl a tulajdonosokat és legalább 510 millió dollár kártérítést követel.

A júliusban benyújtott, a kereset elutasítására irányuló indítványban a földtulajdonosok azt állították, hogy „vagy jóhiszemű, a földterület eladására irányuló, a felek között létrejött ügyleteket kötöttek, vagy nem voltak csábítóak a cég árai, mert a tulajdonosok nem kívántak vagy nem tudtak eladni".

A Szilícium-völgy már régóta igyekszik építeni az „okos város" utópisztikus víziójával várost építeni. Az Y Combinator 2016-ban kezdte el vizsgálni, hogyan lehetne egy olyan várost építeni, amely megoldást nyújtana Kalifornia megfizethető lakhatási válságára.

Kalifornia fizet az tulajdonosoknak, ha felhúznak egy kis pecót a kert végében

Mintegy 50 millió dollárt különítettek el Kalifornia államban arra a célra, hogy a tulajdonosok hátsókerti otthonokat építsenek. Az állam ugyanis súlyos lakhatási válsággal küzd, mintegy 2 millió otthonnal van kevesebb a kelleténél.
Bővebben--->