Elon Musk kedden bejelentette, hogy lemond a Twitter vezérigazgatói posztjáról, amint talál valakit, aki „elég bolond ahhoz, hogy elvállalja ezt a munkát”. A milliárdos korábban megígérte, hogy betartja a vasárnapi közvélemény-kutatásának eredményét, amelyen a felhasználók többsége a lemondására szólította fel. Musk hozzáteszi, hogy az utódja kinevezése után a cég szoftver- és szervercsapatát fogja vezetni – írja a BBC

A milliárdos most először reagált nyilvánosan a lemondását követelő szavazásra. Musk épp Katarban volt az Argentína–Franciaország focivilágbajnoki döntőn, amikor a meccs után megdöbbentő szavazást indított a Twitteren: arról kérdezte meg a felhasználókat, hogy le kellene-e mondania a közösségi oldal éléről. Az új tulajdonos hozzátette, hogy „betartja a szavazás eredményét”, amire végül több mint 17,5 millió válasz érkezett.

A szavazók több mint 57 százaléka mondta azt, hogy Musknak le kellene mondania. A milliárdos ígéretet tett arra is, hogy a jövőben szavazást kezdeményez minden jelentősebb változtatásról a platform irányelveiben, valamint elnézést kért amiatt, hogy ezt korábban nem tette meg.

Musk szerint kihívást jelenthet, hogy találjon valakit, aki átveszi a közösségi médiaplatformot. Egyes találgatások szerint a Twitter társalapítója, Jack Dorsey is visszatérhetne a vállalat vezetéséhez, aki még 2021 novemberében mondott le vezérigazgatói tisztségéről.

A lehetséges utódok között szerepel még Sheryl Sandberg, a Facebook korábbi operatív főnöke, Sriram Krishnan mérnök és Musk közeli bizalmasa, valamint Jared Kushner, Donald Trump korábbi amerikai elnök egykori tanácsadója és veje.

Érdemes hozzátenni, hogy ezzel még nem ért véget Elon Musk szitkom-sorozatokba illő szerencsétlenkedése, hiszen a cég továbbra is nála marad – valószínűleg senki sem fogja egyhamar megvenni, főleg a korábbi, elképesztően magas áron –, csak az elnöki stafétát adja át másnak.

Örülnek a Tesla részvényesei

A világ egyik leggazdagabb embere októberben hosszas kötélhúzás után ült be a Twitter elnöki székébe, és rögvest gyökeres átszervezésekbe kezdett. Muskot számos kritika érte a platformon és a mögötte álló cégben végrehajtott hatalmas változtatások miatt: ilyen volt például az alkalmazottak több mint felének elbocsátása, a korábban letiltott fiókok visszaállítása, valamint olyan neves amerikai újságírók profiljának felfüggesztése is, akik a milliárdos magánrepülős utazásait leplezték le. 

De sok bírálatot kapott a tartalommoderálással kapcsolatos megközelítése miatt is: a vádak szerint a hatalomátvétele óta szélsőségesek portyáznak a platformon, valamint több lett a gyűlöletbeszédet és a hamis hírek száma is megnőtt. Mindeközben a Tesla befektetői arra kérték, hogy összpontosítson jobban az autógyártó cégre, hiszen a társaság részvényei mélyrepülésbe kezdtek az utóbbi időben. 

Végre egy jó lépés a helyes irányba, hogy véget vessünk ennek a fájdalmas rémálomhelyzetnek a Tesla befektetői számára

 

– mondta Dan Ives a Wedbush Securities befektetési cégtől Musk keddi tweetje után.

Nemrégiben újraindult a közösségi oldal hitelességet igazoló előfizetéses funkciója is, amely korábban ingyenes volt, és a profilok ellenőrzését szolgálta. A szolgáltatást sokáig jegelték, miután a múlt hónapban tömegesen jelentek meg a cégeket, közszereplőket vagy politikusokat másoló kamuprofilok. A Twitter Blue kék pipája havi 8 dollárba kerül, de már 11 dolláros emelt díjat kell fizetniük azoknak, akik az alkalmazást Apple-eszközökön használják.

Az elmúlt fél évben számtalan fordulatot vett a gigaüzlet, míg végül a Tesla és a SpaceX vezérének 44 milliárd dollárért sikerült zsebre tennie az egyik legbefolyásosabb közösségi oldalt. Lapunk ebben a cikkben foglalta össze, hogyan szerezte meg a milliárdos a platformot, mekkora fejetlenséget okozott, valamint, hogy a jövőben mire számíthatnak a felhasználók és a hirdetők.