Az emberiség egy jó ideje az aranyat tartja számon a legértékesebb nemesfémnek. Teszi ezt annak ellenére, hogy a jelen álláspont szerint is tele van a Föld aranykészletekkel, annyira, hogy óceánt rekeszthetnénk belőle.

Csakhogy van egy kis bökkenő: a becsült aranymennyiségnek csupán az egy százalékához tudunk hozzáférni.

Egy 2006-os kutatásban egy tudóscsoport megvizsgálta a Föld magjának az összetevőit. Az már eddig is tisztázott volt, hogy többnyire vasból és nikkelből épül fel, melyet a földrengések szeizmikus hullámai is elárulnak. Azonban azt már nehéz megmondani, hogy pontosan milyen mennyiségben.

A kutatók viszont arra következtettek, hogy az aszteroidák összetétele nagyjából megegyezik a Föld összetételével, mivel az úgynevezett protoplanetáris korong ugyanazon részéből keletkeztek – írja a Dívány. Éppen ezért az aszteroidák pontosabb becsléseket adhatnak arról, mi lehet a földkéreg közelében.

Ennek a kutatása pedig könnyebb, mint elsőre tűnik, hiszen a meteoritok kiváló mintának számítanak.

Bernard Wood, a Macquarie Egyetem professzora kutatócsoportjával arra jött rá, hogy a folyékony vasban nem oldódó elemek nem jutnak be a magba. Ebből pedig az következik, hogy a világ aranykészletének legalább 99 százaléka a földmagban található.

Idáig lefúrni azonban lényegében lehetetlen, de egy aszteroidán bányászni nem az.

Ezt olyannyira így gondolják a kutatók, hogy 2023 októberében a NASA missziót indít a Psyche nevű aszteroidára, hogy megvizsgálják, mennyi arany is akad rajta. A kutatócsapat szerint azonban nem érdemes dollármilliókat érő aszteroidával számolni.