A carsharing előnyei egyértelműek, ha a kényelmet és az elérhetőséget vesszük alapul. A legalább ennyire fontos társadalmi és környezeti előnyök azonban csak akkor domborodhatnak ki, ha az emberek tömegesen belátják, anyagilag is jó döntést hoznak a váltással. Ha tehát az idő 95%-ban kihasználatlanul álló autók kerülgetése helyett szabad városi tereket, a fullasztó szmog helyett tiszta levegőt szeretnénk, azaz egy élhetőbb és egészségesebb környezetet, akkor az autósok számára megdönthetetlen erejű érveket kell hoznunk.

Kép: GreenGo

A GreenGo új kalkulátora ezt a hiányt igyekszik pótolni. Eddig a szolgáltatók saját statisztikáik és esettanulmányaik alapján kommunikálták az autómegosztás előnyeit, de mostantól bárki könnyedén ellenőrizheti, mennyire állják meg a helyüket ezek a kalkulációk.

Ha a kalkulátorban megadjuk az összehasonlítani kívánt autó típusát, életkorát, bekerülési költségét, a szerviz-, adó- , biztosítási és parkolási költségeket, a fogyasztást és az üzemanyag aktuális árát, autózási szokásainkat, a megtett utak hosszát, egyszóval mindent, ami ránk jellemző, a számítás végén kiderül, mivel járnánk jobban. Láthatjuk az éves CO2 kibocsátást is, azt, hogy mennyit fizetünk egy kilométerért a két konstrukcióban, végül pedig a legfontosabbat: mennyi pénzt takarítanánk meg, ha végérvényesen átülnénk egy GreenGoba.

Kép: GreenGo

“Évek óta szerettünk volna elkészíteni egy ilyen kalkulátort, mert mi hiába látjuk feketén-fehéren minden adat-alapú összehasonlítás végén, hogy a GreenGo rengeteg ember számára olcsóbb és fenntarthatóbb megoldás lenne, ezt nagyon nehéz kommunikálni. Bízunk benne, hogy ha felhasználóink vagy leendő felhasználóink a saját életükből vett, valódi példákkal és számokkal tudják összehasonlítani a GreenGo díjazását, könnyebben döntenek úgy, hogy nem veszik meg a második családi autót.” - mondja Boruzs Ákos, a GreenGo marketingvezetője.

Kép: GreenGo

A megosztási gazdaság elterjedése azt mutatja, hogy egyre többen ismerik fel előnyeit, sokan látják be, hogy a különféle szolgáltatások optimalizállhatják kiadásaikat, hatékonyabbá tehetik erőforrásaik kihasználását. Ahhoz, hogy ezek az előnyök a gyakorlatban is megjelenhessenek, hasznos, ha nemcsak gyakorlati próbának vethetjük alá ezeket a szolgáltatásokat, hanem valódi adatok alapján dönthetünk.