Az elmúlt 10 évben pénzhasználati szokásaink alapvetően változtak meg. Míg 2010-ben az elektronikus fizetések aránya a készpénzes tranzakciókhoz viszonyítva mindössze 8 százalék volt, addig ez a mutató 2021-re már elérte a 30 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank célja pedig az, hogy ezt a trendet folytatva 2030-ra 50 százalék felé növekedjen az elektronikus fizetések aránya. Ennek elősegítéséhez pedig számos olyan újítást vezettek be (és terveznek bevezetni), amelyek mind a vásárlók, mind pedig az eladók kényelmét szolgálva terelik át a pénzmozgásokat az online térbe.

Az azonnali fizetés bevezetése

Ezek egyike az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetése volt 2020-ban, amely egy olyan elektronikus pénzforgalmi szolgáltatás, amely segítségével a belföldi forintátutalások az év 365 napján, a nap 24 órájában, 5 másodpercen belül megérkezhetnek a címzett számlájára. Az azonnali fizetés különlegessége, hogy nem csak bankszámlaszámra, hanem másodlagos azonosítókra, mint például mobiltelefonszámra, e-mail-címre, adószámra vagy adóazonosító jelre is lehet utalni. Ez a megoldás tehát nem csupán kényelmes és gyors, hanem költséghatékony és mindenekfelett biztonságos is.

AFR2 és FairPay

A legnagyobb újdonság a várhatóan 2024-ben már széleskörben hozzáférhető AFR2 technológia, valamint az ennek részeként elérhető FairPay szolgáltatás. Az AFR2 alapvetően az azonnali fizetési rendszerre épül, és segítségével a kereskedők fizetési kérelmet küldhetnek a vásárlók számlájára. A vásárlók oldalán ez a kérés a mobilbanki alkalmazásban jelenik meg, ahova belépve egyetlen kattintással jóváhagyhatják a fizetést. Az AFR2 technológia az azonnali fizetéshez hasonlóan gyors és biztonságos, nem utolsósorban pedig kényelmes. A rá épülő FairPay szolgáltatást itthon a Gránit Bank és a GB Solutions fejlesztette ki, és máris több területen élvezhetjük előnyeit: a felsőoktatásban, a Neptun rendszerén történő vizsga és tandíjbefizetéseknél, vagy akár a Volán buszokon a buszvezetőnél történő jegyváltáskor. A FairPay rendszer jelenleg csupán a Gránit Banknál vezetett bankszámlák esetén hozzáférhető, de más bankok is rendelkeznek már a FairPay alapját képző technológiával, így várhatóan a szolgáltatás a jövőben további pénzintézeteknél is elérhető lesz.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen előnyökkel rendelkezik a FairPay a kártyás fizetéshez képest. A legfontosabb különbség talán a biztonság, hiszen a vásárlók nem adják ki a kártyaadataikat, és a fizetés is csak akkor történik meg, ha ők ezt a mobilalkalmazásban engedélyezik. A gyorsaság sem elhanyagolható tényező, mivel a kártyás fizetésekkel ellentétben itt nincs szükség sem PIN-kódra, sem aláírásra vagy nyugtára. A kereskedők számára a legnagyobb előnyt pedig az jelenti, hogy ennél a fizetési módnál alacsonyabb jutalékot kell fizetniük, valamint adott esetben akár a POS terminál beszerzési és üzemeltetési költségével sem kell számolniuk.

 

 

 

A FairPay szolgáltatás tehát mindenképp várakozásra ad okot, hiszen megkönnyíti és biztonságosabbá teszi mind a vásárlók, mind pedig a kereskedők életét. A jövőben érdemes figyelni a jegybank tájékoztatásait, hogy megtudjuk, mikor élvezhetjük leghamarabb a FairPay nyújtotta előnyöket.