Felmerült, hogy Andrij Jermak az ukrán elnöki hivatal vezetője arról tárgyal, hogy a hadköteles ukránokat kiadassák az Európai Unió tagországaiból. Tavaly ősszel a nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta, hogy Magyarországon mindenki szabad ember, aki Ukrajnából menekült és dönthet arról, hogy itt marad, Nyugatra indul vagy visszamegy.

A mostani hírek ismeretében az ATV ismét feltette a kérdést Semjén Zsoltnak, hogy kiadják-e a hadköteles menekülteket Kijevnek, aki a lapnak úgy nyilatkozott: nem adja ki a menekülteket Magyarország. Mint mondta, nem vizsgálják, hogy katonakötelesek-e az illető ukrának vagy sem. Közölte, az elemi humánum alapján „nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket.”

A miniszterelnök-helyettes kijelentette továbbá, hogy mindez természetes nemzeti kötelességük is a kárpátaljai magyarok tekintetében, az ukránok esetében pedig humanitárius és jogi evidencia, mivel akinek az élete veszélybe kerülne, az nem adható ki.

Tavaly szeptemberben Lengyelországban merült fel, hogy kiadják a hadköteles, Ukrajnából menekült férfiakat, miután az országot elárasztották a kiadatási kérelmek.

Kijev jövőre mozgósítaná a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat

A Welt internetes oldalán emlékeztet arra, hogy az ukrán hadsereg további 450-500 ezer katonát akar mozgósítani az orosz invázió visszaverésére.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→