Több európai hírszerző szolgálat figyelmeztette kormányát, hogy  Oroszország „erőszakos szabotázsakciókat″ tervez Európa-szerte, a Nyugat elleni „agresszívebb és összehangoltabb fellépés″ részeként. 

Az n-tv.de német hírportál a Financial Times-ra (FT) hivatkozva azt írja, hogy európai hírszerzések szerint Oroszország

  • robbantásokra,
  • gyújtogatásokra
  • és az infrastruktúra megrongálására

készül Európában, a titkosszolgálatokhoz tartozó ügynökök és felbérelt segítők közreműködésével.

Az FT három európai ország hírszerzési jelentéséhez jutott hozzá, az ezekben szereplő információk erőszakosabb és szervezettebb orosz műveletek előkészületeire utalnak. 

Számos szakértő  évek óta arra figyelmeztet, hogy Oroszország hibrid  háborút folytat a Nyugat ellen - írja lap, amelynek egy titkosszolga azt mondta:

Vlagyimir Putyin orosz elnök felbátorodott, és megpróbálja a lehető legmélyebbé tenni az európai társadalmak megosztottságát, és ehhez több eszközt használ:

  • dezinformációs kampányokat, 
  • szabotázsakciókat,
  • vagy informatikai támadásokat.

Pénteken derült ki, hogy Norvégiában orosz  titkosszolgálati ügynökök dolgoznak, azt megelőzően pedig két orosz származású németet vettek őrizetbe Németországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy potenciális célpontokat kerestek az Ukrajnának nyújtott német támogatás elleni szabotázshoz.

Az Economx korábbi beszámolója szerint egymást érik a kémügyek Németországban, ahol gyors egymásutánban hat feltételezett kémet tartóztattak le, akik Oroszországnak és Kínának dolgoztak. A hatóságok szerint az ukrajnai háború, a gazdasági érdekek és a demokráciaellenesség egyre jobban fenyegetik a németek biztonságát.