Lemondott a Rosznyefty vezérigazgatói posztjától Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes, feltűnően gyorsan - a Financial Times értékelése szerint kapkodóan - engedelmeskedve Dmitrij Medvegyev államfő rendeletének, amely megtiltja, hogy a kormányzati posztok betöltői egyben tagjai legyenek az állami vállalatok igazgatóságának. Szecsin volt az egyik fő kezdeményezője annak a tervnek, amelynek értelmében a legnagyobb orosz olajvállalat a BP-vel társulva tárná fel és termelné ki az Északi-sarkkörön túli területeken lévő - igen nehezen hozzáférhető - olajlelőhelyeket.

Lemondása ezért jól jön annak az orosz üzletembercsoportnak, amely nem akar kimaradni a zsírosnak ígérkező üzletből. Az orosz mágnásoknak ez a köre - a dúsgazdag Mihail Fridman vezetésével - 50 százalékos tulajdonosa a TNK-BP orosz-brit vállalatnak, amely az orosz tulajdonosok kezdeményezésére a bíróságon megtámadta a BP és a Rosznyefty előzetes megállapodását. Álláspontjuk szerint az olajmulti megszegte a mágnásokkal kötött részvényesi megállapodását, mivel az északi-sarkköri projektbe önállóan akar belépni, nem pedig a TNK-BP-n keresztül, azaz úgy, hogy az orosz-brit cég szerződik a Rosznyefttyel. Fridmanék szerint a BP Oroszországban csak már meglévő helyi érdekeltségén keresztül vehet részt olajüzletekben.

Az orosz-brit cég orosz menedzsmentje Fridmannel az élén 10 milliárd dollár kártérítést követel azért, mert a BP meg akarja szegni ezt a szabályt, és annyit máris sikerült elérnie, hogy a bíróság felfüggesztette a BP-Rosznyefty megállapodás egyik elemének, a két cég közötti részvénycserének a végrehajtását. Válaszul a BP tegnap tárgyalásokat kezdeményezett a mágnásokat a TNK-BP-ben képviselő AAR vállalattal arról, hogy kivásárolná partnerét a közös vállalatból.

Ez a TNK-BP részvényárfolyamának két-három százalékos erősödését hozta tegnap a tőzsdén, de a TNK-BP orosz menedzsmentjének egyelőre esze ágában sincs elállni attól, hogy három különböző perben támadja meg a brit tulajdonostársat. Eközben holnapután lejár a BP és a Rosznyefty eredeti részvénycsere-megállapodásának határideje, azaz a feleknek a perek árnyékában újra kell kezdeniük az egyezkedést, ami legkevesebb azt jelenti, hogy az orosz mágnások időt nyertek arra, hogy így vagy úgy, de jelentős hasznot húzzanak az északi-sarkköri olajüzletből.