Ngozi Okonjo-Iweala a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy ez a régió adja a világ energiahordozóinak nagyrészét, melyet még mindig nagy mennyiségben használnak. Ennélfogva a főigazgató szerint a konfliktus a globális növekedésre és a kereskedelemre is hatással lesz. Reméli azonban, hogy erre nem kerül sor: „Imádkozunk a deeszkalációért és a békéért” – mondta.

WTO októberben csökkentette a 2023-ra vonatkozó kereskedelmi növekedési előrejelzését, mondván, hogy mindenütt visszaesett az összesített kereslet.

A közgazdászok úgy vélik, hogy a háború esetleges eszkalálódása jelentős zavart okozhat a világgazdaságban, felhúzhatja az energiaárakat és akadályozhatja a kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalak elérését.

Okonjo-Iweala szerint a kereskedelem növekedése már így is zordan fest az összesített kereslet általános visszaesése miatt.

A prognózis szerint a globális áruforgalom volumene idén 0,8 százalékkal nő, ami kevesebb mint fele az áprilisban előrejelzett, 1,7 százalékos növekedésnek.

Ugyanakkor a becslésekhez képest szinte változatlan marad a jövő évre prognosztizált 3,3 százalékos növekedés.

A WTO főigazgatója hozzátette, hogy a világjárvány után Kína fellendülése a vártnál kevésbé volt erőteljes, ráadásul ott most az ingatlanválság van jelen, és az Európai Unió növekedése is lassabb, mint azt a szervezet remélte.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban egyelőre úgy tűnik, „minden rendben van,” ám a legtöbb régióban és mindkét szektorban csökken az aggregált kereslet és a kamatok is egyre magasabbra emelkednek.

Washington kemény kérdéseket tesz fel Izraelnek

Izraelnek minden joga és kötelessége megvan arra, hogy megvédje polgárait a terrorizmustól, ugyanakkor ezt a humanitárius joggal összehangban kell megtennie, amely elsődlegesnek tekinti a civilek védelmét - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, amikor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélt telefonon vasárnap.
Bővebben--->