Az egyik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő céget, a  Country Garden Holdingsot első ízben minősítették nemteljesítőnek egy dollárban kibocsátott kötvényével kapcsolatban. A cég a múlt héten lejárt türelmi időn belül nem fizette meg a kötvény kamatát, s ez nemteljesítésnek minősül a Bloomberg szerint. Ez azt jelenti, ha a forgalomban lévő kötvények legalább 25 százalékának tulajdonosai ezt követelik, azonnal visszafizetendőnek kéne nyilvánítani a kötvényekben megtestesülő tőke és kamatköveteléseket. Szerencsére egyelőre nincs jele, hogy a hitelezők erre készülnének.

A világ legeladósodottabb fejlesztői közé tartozó építtető most 15,4 millió dollárnyi dollárkötvény kamatát nem fizette ki a 30 napos türelmi idő végéig, miután elmulasztotta az eredeti, szeptember 17-i határidőt.

A Kína egyik leggazdagabb nője, Jang Huijan által irányított Country Garden puszta mérete miatt fontos szerepet játszik az ázsiai ország gazdaságában. Az ingatlanpiac a kapcsolódó iparágakkal együtt a bruttó hazai termék mintegy 20 százalékát adja.

A fizetésképtelenségre éppen akkor kerül sor, amikor Hszi Csinping kínai elnök vezette kínai kormány úgy döntött, fokozza a kínai gazdaság növekedésének elősegítésére szánt állami támogatások. Ennek érdekében növelik az államadósság nagyságát, többet költenek infrastrukturális kiadásokra, növelik a költségvetési hiány arányát.

A vállalat több éven át az ország legnagyobb építője volt az eladott lakások száma alapján, mielőtt 2023-ban a hetedik helyre esett vissza. A visszaesés ellenére a közelmúltban még mindig több mint 70 ezer alkalmazottja dolgozott 3000 lakásprojektjén kisebb városokban. Pomnt emiatt csődje nagyobb hullámokat vethet, mint az China Evergrande Group 2021-es fizetésképtelensége, mivel projektjeinek száma is nagyobb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!