Az Egyesült Államok nem hajtotta végre maradéktalanul a WTO ajánlásait, megsértve ezzel a nemzetközi kereskedelem szabályait. A spanyol olajbogyó-termelők helyzete így napról napra romlik, és fennáll a veszélye annak, hogy teljes mértékben kiszorulnak az amerikai piacról – hangsúlyozta Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság (EB) alelnöke.

A WTO előtt Spanyolországot is képviselő brüsszeli uniós biztos azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a világszervezet ismét elmarasztalta a Washingtont a spanyol olajbogyó amerikai értékesítése körül hatodik éve húzódó vitában.

A bizottsági alelnök a héten közölt állásfoglalásában felszólította az amerikai kormányt, hogy hagyjon fel a jogsértő gyakorlattal és tehermentesítse a spanyol olajbogyó-ágazatot.

Az EU-ban Spanyolország termeli az étkezésre szánt olajbogyó 71 százalékát, a világviszonylatban pedig a 22 százalékát. Ezzel a spanyolok a világ vezető exportőrei, és sokáig az Egyesült Államok volt a legnagyobb piacuk.

2017-ben, vámok kivetése előtt Spanyolországból származott az étkezésre szánt olajbogyó amerikai importjának legnagyobb része (67 millió dollár értékben); ez az Amerikába behozott érett olajbogyó-mennyiség 76 százalékát tette ki. 2022-ben Spanyolország Egyesült Államokba irányuló exportja már csak 20 millió dollárt tett ki, ami a teljes amerikai import 26 százaléka.

Az akkori, Donald Trump vezette kormányzat azzal vádolta a spanyol olívaipart, hogy a kereskedelmet torzító EU-s segítséget fogad el, aminek révén a spanyol gazdák a piaci ár alatt tudják érvényesíteni terményüket, kiszorítva a kaliforniai versenytársakat. Utóbbiak védelmét szolgálta a 2017-ben kivetett vám.

A WTO már 2021-ben kimondta, hogy Washington lépése sérti a szervezet szabályait, döntését azonban a Trump-adminisztráció helyére lépő Biden-kormányzat sem hajtotta végre, ezért továbbra sem sikerült  véget vetni a spanyol ágazatot súlyosan fenyegető kereskedelmi háborúnak.